Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Digital sikkerhed på rejsen

Når du tager på opgave i udlandet, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter dit digitale udstyr og din kommunikation. Ikke bare for din egen skyld, fordi dit arbejde kan blive obstrueret, men i høj grad også af hensyn til dine lokale kilder og kontakter.

Dine kilder kan blive udsat for stor fare, hvis oplysninger om deres identitet bliver opsnappet fra din telefon, din computer, dit kamerakort eller din kommunikation.

Denne guide giver dig en grundlæggende introduktion til de værktøjer, du kan bruge til at sikre din digitale sikkerhed før, under og efter rejsen. Undervejs er der henvisninger til, hvor du kan læse mere om, hvordan du installerer værktøjerne. Til sidst får du en tjekliste, som du skal gennemgå, inden du tager afsted.

Hvis du er ude på opgaver med høj sikkerhedsrisiko, har du formentlig brug for individuel rådgivning fra digitale sikkerhedseksperter. Kontakt forbundet, som kan hjælpe dig videre.

Husk, at din digitale sikkerhed er en del af din samlede rejsesikkerhed. Kryptering kan teknisk set sikre indholdet af dit udstyr mod at blive afsløret, når du rejser gennem et checkpoint, men det er ikke nok, hvis du risikerer at blive udsat for et voldeligt forhør, hvor du bliver tvunget til at udlevere koder og navne på kontaktpersoner.I sådanne situationer handler digital sikkerhed om at minimere kompromitterende materiale, du rejser rundt med i situationer med alvorlige fysiske sikkerhedsmæssige risici. Derfor skal du huske at tænke den digitale sikkerhed ind i en samlet sikkerhedsplan.

Trusselsvurdering

For at kunne lægge en plan for din rejsesikkerhed, er det vigtigt, at du laver en trusselsvurdering. Hvor rejser du hen, hvad vil du beskytte og mod hvem? Digital sikkerhed handler ikke først og fremmest om værktøjer, men om at kunne vurdere de trusler, der er i din konkrete situation, og lægge en plan med afsæt i disse.

Hvad vil du beskytte

Brug noget tid inden din rejse på at gennemgå, hvad der er vigtigt for at sikre, at du kan udføre dit arbejde. Du kan miste den data, du opbevarer på dit rejseudstyr. Nogle er helt åbenlyse som arbejdsdokumenter, kontaktlister, billeder, interviewoptagelser og lignende. Andre er måske mindre åbenlyse som lokationsdata om, hvor du har befundet dig, søgehistorik fra din browser eller login-oplysninger til mails og sociale medier, som er lagret på dit udstyr.

Du bør også gennemgå, om du opbevarer data, der kan udsætte dine kilder og kontakter for fare, hvis det falder i de forkerte hænder. Det kan være kontaktoplysninger, informationer, der er blevet delt med dig, billeder af kilder eller kommunikation med dem, der er gemt i dine e-mails, chatsamtaler, sms’er eller opkaldshistorik.

Hvem vil du beskytte det mod

Gennemgå de potentielle trusler, der kan være mod de ting, du gerne vil beskytte. Hvem kan have interesse i at tiltvinge sig adgang til din data og hvilke ressourcer råder de over? Ting, som umiddelbart virker uinteressante, kan være meget værdifulde afhængig af konteksten. Din liste over palæstinensiske kontakter kan pludselig blive meget sensitiv, hvis du rejser i Israel, og vice versa.

Hvis dine kilder eller din historie er kritisk over for regimet i det land, du rejser i, er det en åbenlys trussel. Men angreb kommer ikke kun fra regeringer med store ressourcer. En modpart kan også være hackere, konkurrerende medier, virksomheder, som du skriver kritisk om, eller politiske grupperinger i det land, du rejser i, som er imod dine historier. Disse modparter råder over forskellige ressourcer og angrebsmetoder. En regeringsmyndighed kan måske iværksætte avanceret overvågning af dit udstyr, mens en fjendtlig politisk gruppering vil være mere tilbøjelig til at bryde ind på dit hotel og stjæle din computer. Gennemgå nøje, hvor potentielle trusler kan komme fra, og hvilke midler angriberne kan tænkes at råde over.

Hvor rejser du hen

Din sikkerhedsplan skal tage afsæt i situationen i det land, du rejser i. Nogle lande har lovgivning, der giver myndighederne ret til at kræve, at du giver dem adgang til krypteret udstyr med en straframme på op til flere års fængsel. Andre er kendt for fysiske overgreb mod kritiske journalister. Disse ting er værd at have i baghovedet, når du planlægger sikkerheden under din rejse. I nogle situationer er du måske bedst stillet, hvis du giver de lokale myndigheder adgang til at undersøge dit udstyr. Så handler sikkerhed om at sørge for, at du ikke har noget kompromitterende materiale liggende eller krypteringsprogrammer, der kan virke mistænkelige. I andre situationer gælder det om at beskytte sit udstyr så godt som muligt, så ingen får adgang til det.

Undersøg disse forhold, inden du tager afsted:

  • Hvordan er landet kendt for at behandle journalister og kilder?
  • Blokerer landet hjemmesider, apps eller andet, som du har planlagt at bruge under rejsen? Har du installeret programmer og apps, som kan henlede uønsket opmærksomhed mod dig, hvis de lokale myndigheder finder dem på dit udstyr?
  • Hvad er den juridiske situation — har myndighederne eksempelvis ret til at kræve kodeord til krypteret data og lignende udleveret?

To gode steder at hente information om digital sikkerhed i de enkelte lande:

Før rejsen

Læg en plan for din digitale sikkerhed allerede i researchfasen. På den måde undgår du sidste øjebliks-løsninger som kan bringe dit arbejde og dine kontakter i fare.

Planen skal indeholde procedurer for, hvordan du opbevarer det materiale, du indsamler, sikkert på farten, og for hvordan du kommunikerer med lokale kontakter og kontakter derhjemme, mens du er afsted. Prøv procedurerne af, inden du tager afsted, så du er sikker på, at de virker.

Det er vigtigt, at sikkerhedsplanen er realistisk for alle implicerede at følge, så ingen føler sig nødsagede til at finde nemmere smutveje udenom sikkerhedsprocedurerne. Din sikkerhed er kun så god som det svageste led i kæden. Hvis du har freelancefotografer, eller kollegaer fra andre medier med på turen, så sørg for, at I alle kender risici og forholdsregler og er enige om, hvordan I håndterer jeres digitale sikkerhed.

Gør dit udstyr rejseklart

Journalistiske arbejdsredskaber som den bærbare computer, smartphonen, kameraet og diktafonen indeholder et væld af informationer, som potentielle modparter kan forsøge at få adgang til. En væsentlig del af din sikkerhedsplan er at gøre dit udstyr rejseklart.

Vælg dit udstyr

Først bør du vælge ud, hvad du skal have med på rejsen. Tag kun det data og udstyr med, som er nødvendigt for at løse opgaven.

Hvis du har mulighed for det, bør du overveje at bruge en helt anden computer og telefon end dem, du bruger til dagligt. Så undgår du risikoen for at miste personlig data og data fra andre arbejdsopgaver på rejsen.

Tag backup

Inden du rejser, skal du tage en fuld backup af indholdet på dit udstyr og opbevare den på et sikkert sted. Det skal helst være på en krypteret ekstern harddisk. På den måde er du sikret mod datatab, hvis din udstyr går tabt eller bliver kompromitteret undervejs.

Ryd op

Al den data, du har med, risikerer du at miste. Tænk over de filer, der ligger på computeren, mails, der er gemt på din mailkonto, kontaktinformationer og billeder på din telefon og så videre. Det, som du ikke har lyst til at dele med myndigheder og andre modparter, skal du lade blive hjemme i en backup og slette fra din computer eller telefon.

Opdatér dine systemer

Sørg for, at du har installeret alle opdateringer til dine styresystemer på telefonen og computeren, samt opdateringer til de programmer og apps, du bruger. De indeholder typisk vigtige sikkerhedsopdateringer, der beskytter dit udstyr mod virus og malware. Hvis du bruger et antivirusprogram, er det også vigtigt, du holder det opdateret, så det kan finde og blokere nye typer virus.

Installér programmer

Forbered de programmer og apps, du skal bruge på rejsen. Du kan læse mere om relevante programmer og apps i afsnittet “under rejsen”.

Gør dine onlinekonti rejseklare

Din mail er nøglen til adgang til alle de steder, du har konti online. Hvis en modpart får adgang til din mailkonto, kan det bruges til at nulstille adgangskoder og give adgang til andre tjenester, du bruger.

Sørg derfor for, at din mailkonto er sikret med en stærk adgangskode.

To trins-godkendelse

Slå to trins-godkendelse til på onlinekonti, som du skal bruge under rejsen. To trins-godkendelse betyder, at når du logger på en onlinekonto fra en browser eller computer, du ikke har brugt før, skal du, ud over at indtaste din adgangskode, bekræfte adgangen med en ekstra kode du modtager på sms eller via en app på din mobil. Hvis du for eksempel logger på din Facebook-konto fra en ny computer, kan du bekræfte adgangen via din telefon. Det forhindrer hackere, der aflurer din adgangskode at logge ind på din konto, så længe de ikke også har adgang til din mobil.

Hvis du mister udstyr, er der risiko for, at du også mister indhold på de services, du er logget ind på. Overvej at logge ud af din mail, Facebook-konto og andre online tjenester, inden du rejser.

Rejsekonti

Overvej at oprette en mailkonto specifikt til rejsen, så din kommunikation på farten er helt adskilt fra din hverdagskommunikation. Vælg en service, du kan tilgå via en sikker https-forbindelse i browseren, som eksempelvis Googles Gmail. Sikker https-forbindelse er markeret med en grøn hængelås i browserens adresselinje. Du kan også overveje at lave nye rejsekonti til andre tjenester som AppleID eller Google Drive. På den måde er du sikker på, at adgangen til dine gamle e-mails, billeder, private filer og indstillinger ikke kommer med på rejsen.

Offentlige oplysninger

Inden du rejser bør du gennemgå hvilke oplysninger, der ligger offentligt tilgængeligt om dig på nettet. Tænk over, at dit tidligere arbejde, offentlige holdningstilkendegivelser og kontaktflader på sociale medier kan henlede uønsket opmærksomhed på dig, hvis de lokale myndigheder tjekker dig. Det kan for eksempel være, når du søger visum, ved grænsen eller på andre tidspunkter.

Hvis dit projekt er sensitivt, så lad være med at omtale det på dine sociale medier. Oplysninger om personer, steder og emner kan fremsøges og bruges mod dig. Eksempelvis ved indrejse, hvor myndigheder kan vælge at kigge på dine sociale medier, under rejsen, hvor et check-in fra en dansk journalist ved en kildes stamcafé kan give dem problemer, eller efter rejsen, når en modpart forsøger at afsløre kilder til din historie.

Kryptér

Fuld diskkryptering

Et helt afgørende element i din digitale sikkerhed, er, at du benytter fuld diskkryptering til at beskytte dit udstyr, inden du tager afsted på rejsen.

Fuld diskkryptering krypterer alt indholdet på din computer, telefon eller lagermedier, så man kun kan få adgang, når man låser det op med en adgangskode. Den normale adgangskode, som du bruger til at logge ind på din computer eller telefon, beskytter ikke indholdet af din harddisk mod kopiering, med mindre du har fuld diskkryptering aktiveret.

Nyere iPhones (med iOS 8 og frem) har fuld diskkryptering slået til automatisk, mens android-telefoner og bærbare computere kræver, at man slår det til manuelt.

Det er vigtigt, at du holder tungen meget lige i munden, når du slår fuld diskkryptering til. Når først det er gjort, kan du ikke slå det fra igen. Og hvis du glemmer din adgangskode, mister du adgangen til alt indholdet for bestandigt. Derfor er det meget vigtigt, at du er sikker på, at du ikke mister din kode. Omvendt er der ingen vej uden om fuld diskkryptering, hvis du vil sikre dit udstyr på rejser. Digitalt udstyr uden fuld diskkryptering svarer lidt til at lade sit hus stå pivåbent uden lås på døren.

Kryptering af eksterne drev

Du kan også kryptere eksterne drev som USB-stik og eksterne harddiske. Du kan desværre ikke kryptere hukommelseskort, som du efterfølgende skal bruge i kameraer og diktafoner. Derfor bør du flytte filerne fra hukommelseskortet over på en krypteret enhed efter dine optagelser og formatere hukommelseskortet bagefter.

Kryptering af filer

Fuld diskkryptering beskytter ikke dine filer, så længe din computer er låst op og i brug. Derfor kan du også overveje at kryptere enkelte filer og mapper på computeren med særligt sensitivt materiale for at beskytte dem med en ekstra kode og et ekstra lag sikkerhed.

Brug stærke koder

Både fuld diskkryptering og andre former for kryptering er betinget af gode, stærke adgangskoder. Det er kodesætningerne, der låser din kryptering op, så hvis den er let at gætte eller bryde, holder din digitale sikkerhed ikke længe. Lav stærke kodesætninger på alt det, du ønsker at beskytte. Det gælder også telefonen, hvor standardadgangskoden på fire cifre ikke er nok, selvom du har slået fuld diskkryptering til. Du bør under ingen omstændigheder genbruge dine kodesætninger flere steder. Og når du kommer hjem fra rejsen, bør du overveje at ændre dem igen.

Under rejsen

Hold øje med dit udstyr

Ud over risikoen for tyveri kan du risikere, at der bliver kopieret data fra din computer eller telefon, når du ikke er opmærksom. Du risikerer også, at der bliver installeret overvågningsprogrammer og apps på udstyret, eller at selve hardwaren bliver modificeret på en måde der gør det muligt at spore udstyret, eller registrere tastetryk. 

Hav som udgangspunkt altid din computer, telefon osv med dig. Vær varsom med at opbevare udstyr i hotelpengeskabe, da der typisk er en hovednøgle, der giver adgang til dem. Hvis du bliver nødt til at efterlade dit udstyr i en periode, så sørg for at slukke det helt, så det er beskyttet af fuld diskkrypteringen. 

Når du befinder dig blandt mennesker i det offentlige rum, skal du være opmærksom på, at du ikke bliver kigget over skulderen, når du taster kodeord og pinkoder ind. Dæk for dit tastatur og din skærm på telefonen, når du låser dit udstyr op.

Pas på fremmed udstyr

Du skal være særligt opmærksom, når du bruger udstyr og netværk, som ikke er dine egne. USB-ladestationer på hoteller og netcaféer kan være sat op til at aflæse data via kablet, imens dit udstyr oplader. Brug derfor kun dine egne opladere og kabler, når du rejser.

Brug ikke USB-nøgler eller hukommelseskort, som du får foræret. De kan indeholde virus og malware. Hvis du mangler ekstra lagerplads på rejsen, så køb helt nye lagermedier.

Log aldrig ind på dine konti fra computere på caféer eller hoteller. De kan have software installeret, der spionerer på din brug og gemmer de adgangskoder, som du taster ind.

Pas på fremmede netværk

Når du forbinder til et WiFi-hotspot kan administratoren af netværket registrere og overvåge din færden. Det er en god tommelfingerregel at regne med at WiFi-netværk bliver overvåget. Særligt WiFi i lufthavne og offentlige hotspots, der kræver særlig registrering ud over passwords, er risikable. Hvis du vil sikre din trafik mod overvågning, når du er koblet på et WiFi, skal du bruge en VPN-forbindelse.

Vær opmærksom på dine trådløse forbindelser på telefonen i form af GPS, WiFi og bluetooth på din mobil. Når der er tændt for de trådløse forbindelser, vil din mobil forsøge at forbinde til andre enheder, hvilket kan efterlade spor om din færden. Sluk for GPS, WiFi og bluetooth, når du ikke bruger det. Du kan også sætte din telefon i flytilstand, hvis du vil undgå, at din lokation bliver registreret af den lokale teleudbyder i en periode.

Ved grænsen

Når du rejser over grænser eller gennem checkpoints, skal du være forberedt på, at dit udstyr og den data, der ligger på det, kan blive gennemsøgt, konfiskeret eller kompromitteret.

Den bedste måde at sikre data på i den situation er ikke at have det med. Undlad at tage unødig data med på din udrejse og send for så vidt muligt data hjem løbende før din hjemrejse.

Gennemsøgning

Det udstyr, du har med, må du ikke slippe af syne. Sørg for at have det med i håndbagagen, fremfor i den bagage, du tjekker ind. Hvis det bliver taget til side til tjek ved grænsen, kan du kun være sikker på, at der ikke er installeret malware, hvis du kan se udstyret hele tiden. Selv et par minutter ude af syne er nok til, at en grænsevagt kan koble et stik med malware til din computer eller telefon.

Fuld diskkryptering beskytter data på dine enheder og lagermedier mod at blive kopieret eller modificeret, hvis det er slukket helt ned. Det giver en stærk teknisk sikring af din data.

Vær opmærksom på, at du kan blive bedt om at låse dit udstyr op. Det er ikke i alle situationer, at det er sikkert at afvise. Afhængigt af landet og situationen kan du blive udsat for forskellige sanktioner, hvis du modsætter dig at udlevere data.

Der er eksempler på journalister er blevet nægtet indrejse, eller har fået konfiskeret computere og harddiske, når de har nægtet at give adgang til krypteret materiale.

Al data på din computer, telefon og lagermedier, der ikke er krypteret, kan kopieres, når der er fysisk adgang til udstyret. Det er også muligt at ændre og slette den data, der ligger på dit udstyr, ligesom der er en risiko, for at der bliver installeret overvågningsprogrammer og malware på din computer og telefon.

Selvom du har beskyttet indholdet på din telefon med fuld diskkryptering, kan man stadig aflæse oplysninger via telefonen og simkortet. Det kan bruges til at spore din færden på telenettet, når du rejser. Det er en risiko, hvis telefonen for eksempel bliver gennemsøgt ved indrejsen. Hvis du vil undgå det, skal du købe en ny telefon med et taletidskort, efter at du er ankommet.

Når du mødes med kilder

Udlad generelt at dele oplysninger om dine kilder eller fortælle om jeres møde til folk, der ikke har brug for at vide det. Du bør kun dele absolut nødvendige oplysninger og kun med folk, du ved med sikkerhed, at du kan stole på.

Tænk over, at lokationsdata fra din, kildens og andre tilstedeværendes telefoner kan vise, at I befinder jer det samme sted. Det kan for eksempel være risikabelt for kilder, der risikerer repressalier fra det lokale regime, fordi myndighederne i landet kan have adgang til teleselskabernes logningsoplysninger.

Hvis det er et problem, så sæt telefonen i flytilstand eller bedre — sluk den helt, før du går ud af døren. Bed kilden og andre tilstedeværende om at gøre det samme. Det beskytter mod mastelogning. Hvis der er installeret malware til overvågning i en af telefonerne, er det dog ikke nok. Så kan du kun undgå overvågning ved, at I efterlader telefonerne hos nogen, I stoler på, inden I mødes. Her må risikoen for overvågning under mødet vejes op imod risikoen ved at efterlade sit udstyr uden, at man selv kan holde øje med det.

Kommunikation under rejsen

Inden du rejser, skal du lave en plan for, hvordan du vil kommunikere med lokale kontakter og kontakter derhjemme. Husk på, at oplysninger om din digitale færden bliver registreret af tele- og internetudbyderen, og at myndigheder kan få adgang til disse. Det gælder især masteoplysningerne om, hvor din telefon befinder sig, oplysninger om hvem du kommunikerer med og om de hjemmesider, du besøger.

Du kan bruge apps til at kommunikere krypteret med dine kontakter. For eksempel er beskeder og opkald gennem apps’ene WhatsApp og Signal krypterede. Hvilken app du skal vælge, afhænger helt af din konkrete situation. Signal anses som mere sikkert, blandt andet fordi appen gemmer meget lidt metadata om brugerne, men omvendt er WhatsApp en app, som rigtig mange kontakter allerede bruger.

Send data hjem

Det kan være belastende at rejse rundt med sensitivt materiale, specielt i en situation, hvor du risikerer at blive tilbageholdt og afhørt. Send materiale hjem løbende, når du har adgang til internettet, og slet det efterfølgende på dit udstyr. Gør det krypteret, enten over krypteret mail eller ved, at du krypterer de filer, du sender.

Du kan også løbende uploade data til en cloudtjeneste som Dropbox eller Google Drive. Hvis du bruger en cloudservice, skal du huske at kryptere filerne, inden du uploader dem. Du bør også lave en aftale med nogen derhjemme om, at de downloader filerne med det samme, så du ikke risikerer, at de bliver slettet, hvis nogen får adgang til din konto.

Undgå lokal censur

Nogle lande blokerer adgangen til bestemte hjemmesider eller sociale medier. Det kan du omgå ved at bruge en VPN-forbindelse. Vær opmærksom på kun at vælge en VPN, hvor du stoler på udbyderen. Hvis din arbejdsplads har en VPN-forbindelse opsat, kan du bruge den. Ellers kan du benytte en kommerciel VPN service som eksempelvis https://airvpn.org/.

Et mere avanceret alternativ til kommercielle VPN-tjenester er den anonyme internetbrowser Tor.

Tænk over, at nogle programmer kan henlede uønsket opmærksomhed mod dig, hvis lokale myndigheder finder dem på dit udstyr. Det kan for eksempel ske, hvis du ikke har fuld diskkryptering, eller hvis du bliver tvunget fysisk til at låse dit udstyr op.

Særligt Tor kan give negativ opmærksomhed at have installeret, fordi det bruges flittigt af dissidenter og er i myndighedernes søgelys i en række lande. I en sådan situation er et bedre alternativ at slette Tor fra computeren, inden du rejser, og bruge en VPN i stedet. VPN er kendt for mere tilforladelige formål som at give brugeren adgang til tjenester som Netflix eller Spotify.

Der er også nogle programmer, der er blokeret i forskellige lande, så du ikke kan bruge dem. Her er du er nødt til at have et alternativ klar.

Efter rejsen

Skift koder

Når du kommer hjem, er det en god idé at skifte koder til dit udstyr og tjenester som mails, sociale medier, AppleID mv -— for en sikkerheds skyld.

Oprethold sikkerheden

Husk på, at selv om du er kommet sikkert hjem, kan du stadig udsætte dine kilder for fare. De er måske blevet tilbage i et land med et repressivt regime. Du kan også stadig blive hacket, selvom du er kommet hjem. Oprethold derfor sikkerheden omkring dokumenter og billedmateriale, der kan afsløre deres identitet. Lad være med at opbevare det ukrypteret og tænk over, hvad du offentliggør på nettet eller sociale medier. Husk at billeder og dokumenter kan indeholde afslørende meta-data. Selv om du formidler til et dansk publikum, kan regimet stadig læse med.

Kompromitteret udstyr

Hvis din computer eller telefon har været uden for din varetægt under rejsen, kan du ikke være sikker på, at den er sikker længere. Du risikerer, at der er installeret malware, som kan overvåge dig eller opsnappe kodeord og kontooplysninger, når du logger på mails og sociale medier.

Derfor skal du lade være med at bruge den, før du har geninstalleret den. Luk udstyret op uden at tilslutte til WiFi eller internet, og kopiér de filer, du har brug for fra, over på et eksternt drev. Geninstaller computeren eller gendan telefonens fabriksindstillinger. Herefter kan du rykke dine filer tilbage igen, men vær opmærksom på, at de i worst case scenariet kan være inficerede med malware.

Hvis du er udsat for angreb fra en meget stærk modpart, som eksempelvis en efterretningstjeneste, kan du ikke være sikker på, at denne procedure fjerner eventuel malware. Så er der desværre ikke anden måde at være sikker end ved at kassere computeren eller telefonen.

Afrapportér hændelser

Dine erfaringer under rejsen er vigtig viden for andre journalister. Hvis du oplever noget, der kan være angreb på din digitale sikkerhed, er det vigtigt, at du fortæller din arbejdsplads og DJ om det, så vi kan kan øge sikkerheden for andre journalister på rejse. Det gælder også, selvom du ikke er sikker på, at det er et angreb.

Artiklen er skrevet af journalist og forfatter Freja Wedenborg og krypteringsekspert Aslak Ransby fra it-tænketanken Bitbureauet.

Tjekliste til rejsen

Før rejsen

- Lav en plan for den digitale sikkerhed på rejsen

- Tag fuld backup af din computer og telefon

- Aktivér fuld diskkryptering på computer og telefon

- Installér alle opdateringer til styresystem, programmer og antivirusprogrammer

- Skift til stærke adgangskoder på computer, telefon og onlinekonti

- Slå to-trins godkendelse til på dine onlinekonti

Under rejsen

- Lad ikke dit udstyr ude af syne

- Log ikke ind på dine onlinekonti på fremmed udstyr

- Pas på offentlige WiFi-hotspots og ladestationer

- Sluk din computer og telefon helt, når du rejser over grænser

- Send løbende krypteret data hjem og slet det på dit udstyr

- Brug en VPN til at beskytte din netforbindelse

Efter rejsen

- Skift koder på udstyr og onlinetjenester

- Rens kompromitteret udstyr

- Afrapportér hændelser