Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Det effektive CV

De fleste ved, at det ikke er effektivt at sende den samme standardansøgning som svar på forskellige stillingsopslag. Færre ved, at det er ineffektivt at sende det samme standard-CV, når du søger en stilling. Et effektivt CV skal være prioriteret og målrettet den stilling, du søger.

Et CV's eneste formål er at få dig til en samtale. Det virker måske banalt, men mange kommer til at blande andre formål ind i deres CV-skrivning. CV’et skal ikke indeholde alt om dig, men være skræddersyet til det job, som du søger. Formålet er at få dig over i bunken med ansøgere, som kaldes til samtale.

Sandt, relevant og interessant

Du må aldrig skrive noget usandt i dit CV. Men vigtigt er også, at det, du skriver, på én gang skal være sandt, relevant og mere interessant for arbejdsgiveren end det, de andre skriver.

Start med et altomfattende brutto-CV

Her skriver du alt ind, stort og småt, uden at bekymre dig om, hvor meget det fylder. Benyt dig af omvendt kronologi og emneinddeling (fx erhvervserfaring, uddannelse, kurser, certifikater, tillidshverv, interesser). Dit brutto-CV skal ikke sendes til arbejdsgivere, men fungere som det råmateriale, du bruger til at forme et målrettet, prioriteret og unikt CV til hver eneste ansøgning.

De tre ting, arbejdsgiveren helst vil have fat i

Når du målretter dit CV, skal du udvælge tre ting fra brutto-CV’et, som netop denne arbejdsgiver finder mest værdifuld og attraktivt. For at du kan skille dig ud i en bunke med 100 ansøgere, er det afgørende, at du prioriterer i dit CV. Du står ikke stærkest ved at skrive ”det hele” og så håbe, at arbejdsgiveren vil kunne lide noget af det. Du skal vælge tre ting, du vil satse på og så folde dem ud.

Kill your darlings

For at få plads til at udfolde de tre vigtigste ting i dit CV, vil du være nødt til at skære andre ting fra eller give dem mindre plads.

  • Udvælg de vigtigste erfaringer og udfold dem. Beskriv fx dine opnåede resultater og kompetencer.
  • Skær ind til benet og beskriv dine valgte erfaringer kort. Hvad er vigtigst at få nævnt?
  • Husk, at det element, der er attraktivt for den ene arbejdsgiver, måske er værdiløst for den anden. Tænk som din potentielt kommende arbejdsgiver – hvad er værdifuldt?

Hvorfor bliver de glade for dig, og du for jobbet?

For at kunne skrive et effektivt og attraktivt CV skal du lave en grundig research og forberedelse. Først når du har lavet din research og præcist ved, hvad kerneopgaven i stillingen er, og hvordan du konkret vil løse opgaven, kan du udvælge, hvilke elementer i dit CV der bedst dokumenterer, at du har kompetencerne til at kunne løse opgaven.

Personlighed

  • Dit CV må også gerne vise noget personlighed, og det kan være en god idé at have et kort afsnit med dine interesser, hobbyer og evt. en fun fact, der giver en anden vinkel på din person, som joberfaring og uddannelse ikke viser.
  • Dit CV skal indeholde et godt og vellignende portræt.
  • Link gerne til din LinkedIn-profil, så arbejdsgiveren kan læse videre der. Lige så vigtigt som et godt CV, er det også, at du holder din LinkedIn-profil opdateret.
  • Brug evt. referencer på dit CV. Hvis du har en god reference, som også er kort og ligetil, så brug den på dit CV.
Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk