Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Corona: DJ's anbefalinger for lønmodtagere

Få svar på flere virus-relaterede spørgsmål her.

Har du spørgsmål, der ikke bliver besvaret herunder, er du velkommen til at ringe til DJ's Faglig Rådgivning. Vi betjener udelukkende medlemmer af DJ.

Du er smittet med coronavirus. Har du ret til løn?

Hvis du er smittet med coronavirus er du syg, og så gælder de almindelige regler for sygdom – altså fuld løn, hvis du er funktionæransat eller ansat på en DJ overenskomst.

Du er i karantæne, fordi du muligvis har været i kontakt med en person, der er smittet

Hvis du er kommet i karantæne, fordi du har været i kontakt med en smittet person, afhænger din ret til løn af, om du er blevet pålagt at blive hjemme af din arbejdsgiver. Du vil da have ret til fuld løn. Også selvom myndighederne ikke har anbefalet beslutningen.

Du er i hjemme-karantæne pålagt af andre end arbejdsgiver

Hvis du er blevet pålagt at være i karantæne af andre end din arbejdsgiver, eller hvis du sidder i karantæne fx på et hotel i udlandet, har du som udgangspunkt ikke ret til løn.

Du har planlagt ferie i en virus-ramt region. Kan din arbejdsgiver sanktionere dig, hvis du alligevel tager afsted?

Din arbejdsgiver har ikke ret til at nægte dig at rejse på ferie til et udsat område, fx, Italien. Hvis du allerede har været på ferie i et udsat område, kan din arbejdsgiver kræve at blive kontaktet for at finde ud af, om du skal sættes i forebyggende hjemmekarantæne.

Du er sendt hjem fra arbejde på grund af frygt for coronasmitte. Du har ikke mulighed for at arbejde hjemme, afspadsere eller holde ferie. Er du berettiget til løn?

Ja, det er du.

Det er arbejdsgivers beslutning at sende dig hjem fra arbejde. Det er ikke en lovpligtig foranstaltning.

Din arbejdsgiver kan forvente, at du arbejder hjemme, hvis det er en mulighed. Ligeledes kan din arbejdsgiver – afhængig af reglerne – bede dig om at afspadsere. Og arbejdsgiver kan måske også varsle dig med kort varsel at holde ferie (kontakt i så fald DJ).

Men har du ikke mulighed for at arbejde hjemmefra, har du ikke oparbejdet afspadsering eller ferie, som du vil/skal afholde, da vil arbejdsgiver stadig være forpligtet til at betale din løn, hvis han har truffet beslutningen om at sende dig hjem fra arbejde.

Min arbejdsgiver har bedt mig om at holde ferie i næste uge – kan han det med så kort varsel?

Ferieloven siger, at hovedferie skal varsles med 3 måneder og restferie med 1 måned overfor lønmodtageren. Man kan altid aftale at ferie afholdes med kortere varsler.

Ferieloven indeholder også en bestemmelse om, at disse frister kan tilsidesættes i særlige tilfælde – det er det, vi kalder Force Majeure.

Corona er helt sikkert en meget særlig situation. Om situationen omkring Corona i dit tilfælde kan begrunde, at varselsreglerne tilsidesættes, kommer dog an på den konkrete situation.

Du skal altså kontakte DJ og forhøre dig, inden du accepterer dette.

Min arbejdsgiver pålægger alle i virksomheden at holde ferie i videst muligt omfang. Det vil jeg egentlig gerne, men jeg har ikke mere ferie tilbage. Kan jeg blive pålagt at afholde ferie, som jeg ikke har optjent endnu?

Nej, det kan du ikke blive pålagt.

Jeg har planlagt ferie i næste uge. Men jeg kan ikke komme afsted på min planlagte ferie og vil faktisk hellere arbejde. Kan jeg det?

Nej, det har du ikke krav på. Hvis du har aftalt ferie med din arbejdsgiver i næste uge, skal den holdes i næste uge – også selvom du ikke kan komme afsted på ferie.

Du kan dog kontakte din arbejdsgiver og høre, om han kunne være interesseret i, at du holder din ferie på et senere tidspunkt – det kan I nemlig godt aftale.

Jeg har hørt, at man pga. Corona kan blive opsagt med dags varsel – er det korrekt?

Nej, du er med al sandsynlighed, som medlem af DJ, ansat i henhold til en overenskomst eller på funktionærvilkår.

Og hverken funktionærloven eller overenskomsterne indeholder regler om, at man kan opsiges med kortere varsel – heller ikke i tilfælde af force majeure eller andre særlige situationer.

På min arbejdsplads er vi ikke blevet sendt hjem. Jeg ville ellers godt kunne arbejde hjemmefra. Kan det virkelig være i orden?

Ja, det er det.

Myndighederne har opfordret de private arbejdsgivere til i videst muligt omgang at sende folk hjem og arbejde. Men det er alene en opfordring og ikke et egentligt krav.

Man har altså ikke krav på at blive sendt hjem.

Jeg har små børn, som jeg er nødsaget til at passe de kommende uger. Har jeg krav på at være hjemme? Og har jeg krav på løn?

Nej, du har ikke krav på at blive hjemme for at passe dine børn – desværre.

Regeringen har tilkendegivet, at der bliver etableret pasning til dem, som ikke kan finde andre løsninger. Det bliver du nok nødt til at undersøge nærmere.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk