Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Dimittend: ”Det har været lidt af en følelsesmæssig rutjsebane”

To projektansættelser, dagpenge og ansøgninger i hård konkurrence med erfarne kommunikatører. Sådan ser arbejdslivet ud lige nu for Emilie Greve Falbe-Hansen, der er nyuddannet fra RUC.

Emilie Greve Falbe-Hansen

Jacob Nielsen

Tema: Rundt om arbejdslivet  

De fleste oplever igennem et arbejdsliv, at det fylder mere eller mindre – og på flere forskellige måder. Indimellem er det opgaverne, vi bruger alt krudtet på. Andre gange er det manglen på opgaver, eller de forkerte opgaver, der stjæler vores fokus.

DJ møder mange medlemmer der i arbejdslivet, hvor der opstår tvivlsspørgsmål eller usikkerhed. Hvor noget skal vendes, dokumenteres eller rådgives omkring. Redaktionen i DJ har talt med en række medlemmer, som har valgt at stå frem og fortælle om de tidspunkter i deres arbejdsliv, hvor de har følt sig udfordret.

Den første i serien er dimittend fra RUC Emilie Greve Falbe-Hansen, der arbejder stenhårdt på at få sit første job efter endt uddannelse.

Emilie Greve Falbe-Hansen dimitterede fra RUC i november 2017. Mens hun skrev på sit speciale, tog hun et studiejob i en offentlig kulturinstitution, hvor hun efterfølgende blev ansat i projektansættelser til at lave digital markedsføring.

”Det har været lidt af en rutsjebane følelsesmæssigt, siden jeg fik mit eksamensbevis i hånden. Til at begynde med var jeg glad for, at jeg ikke skulle starte mit liv som færdiguddannet på dagpenge, som de fleste gør. Derefter blev jeg lidt usikker, da jeg vidste, projektansættelsen havde en udløbsdato.”

”Den gode projektansættelse kommer ikke af sig selv”

Emilie Greve Falbe-Hansen har selv gjort en aktiv indsats for at få sin projektansættelse forlænget.

”Den gode projektansættelse kommer ikke af sig selv. Jeg har selv vist interesse over for en ansættelse til min chef, gjort det eksplicit, at jeg var glad for at være der og kommet med egne forslag til, hvad jeg kunne lave i projektansættelsen.”

Det har hun blandt andet gjort ved selv at udarbejde ideen til at lave en digital strategi for institutionens efteruddannelser – og generelt få ansvar i arbejdsopgaverne.

”Som nyuddannet skal du kæmpe hårdt for at vise dit værd og gøre dig uundværlig på en arbejdsplads,” fortæller hun.

"Jeg er dygtig til mit fag, og vil tillade mig at være lidt kræsen”

Dimittend Emilie Greve Falbe-Hansen

Kræsen trods konkurrence

Det skal ikke være nogen hemmelighed, fortæller hun, at hun er lidt overrasket over, at konkurrencen om de faste kommunikationsstillinger er så stor.

”Efter fem års uddannelse, frivilligt arbejde og relevante projekter under studiet på cv’et kommer det lidt bag på mig, hvor hårdt det er at lande den første fastansættelse.”

Trods kampen om pladserne har Emilie Greve Falbe-Hansen besluttet sig for at søge målrettet.

”Jeg har bemærket italesættelsen, at jeg jo bare må søge, hvad der er, fordi jeg er nyuddannet. Den holdning er jeg faktisk ikke enig i. Jeg interesserer mig jo ikke for ALT indenfor kommunikationsfaget, så hvorfor må jeg ikke sortere lidt i det?”

Hun synes, at man som nyuddannet skal turde stå fast ved sine ambitioner og gøre sig det klart, hvad man ønsker at arbejde med, så det ikke udelukkende bliver jobbet, der vælger dig.

”Jeg vil hellere gå efter de ting, jeg brænder for, og så måske være på dagpenge i lidt flere måneder, end jeg vil tage det første og det bedste job. Jeg ved godt, at den holdning provokerer nogen, men sådan har jeg det. Jeg er dygtig til mit fag, og vil tillade mig at være lidt kræsen.”

Karriererådgivning fra DJ

Imellem de to projektansættelser kontaktede hun DJ for at få en karrieresamtale.

”Da det var usikkert, hvornår min projektansættelse sluttede, søgte jeg flere jobs, som jeg desværre fik afslag på. Min selvtillid var derfor lidt i bund, da jeg kontaktede DJ. Skulle jeg bruge tid på at søge andre jobs? Eller skulle jeg gå all in på arbejdspladsen og vise mit værd?”

Karriererådgivningen i DJ bekræftede Emilie Greve Falbe-Hansen i, at hun har en masse relevant erhvervserfaring fra både studiejobs og frivilligt arbejde, som hun skal fremhæve. De fik i fællesskab arbejdet på hendes cv, så de gode erhvervserfaringer står frem, og hun fik hjælp til den forstående ansøgning til ”sit gamle job”.

”Det var godt at få nogle andre øjne på, hvad jeg kan gøre som nyuddannet for at stille mig selv i et godt lys. Jeg har også lavet en aftale med DJ’s karriererådgivning om at sende min færdige ansøgning forbi dem. Det er virkelig fedt at have den mulighed.”

Det kom faktisk bag på hende, hvor svært det har været at gå fra studiejob til fastansættelse.

”Det har været relativt nemt for mig at få et studiejob. Men nu er jeg i konkurrence med tusinde andre, der er mindst lige så dygtige, eller dygtigere end mig, og som har flere års erfaring på arbejdsmarkedet.”

Får hun ikke jobbet på den arbejdsplads, hun netop har afsluttet en projektansættelse hos, vil hun overveje at søge virksomhedspraktik.

”Jeg har set fra andre nyuddannede, at virksomhedspraktik kan være en gængs vej til en fast stilling”, siger hun og slutter:

”Jeg er mere rolig nu, end jeg var for et par måneder tilbage. Jeg forsøger ikke at lade usikkerheden omkring mit arbejdsliv fylde det hele – og husker mig selv på, at jeg står midt i en spændende periode i mit liv, hvor jeg skal ud og arbejde med det, jeg har fordybet mig i de seneste fem år. Det bliver superfedt.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Camilla Bjerre

ons, 05/16/2018 - 13:40

Jeg var ledig fra maj 2015, da jeg afleverede speciale til juni 2017, hvor jeg dog havde haft to virksomhedspraktikker samt et løntilskud på tre måneder, der selvfølgelig åd af min dagpengeperiode, men var en del af en projektansættelse, der udløb 29. september 2017. Jeg har igen været ledig lige siden. Søger højt og bredt - også ting, der har potentiale for at kunne gå i den retning, jeg rent faktisk ønsker, da det selvfølgelig ikke er for sjov, at jeg har et par uddannelser i bagagen... jeg knokler selv for at få tingene til at ske. Inviterer mig selv på kaffemøder og netværker og kommer på kursus, der supplerer og udvider mit kompetencefelt. Alligevel kan jeg ikke lande jobbet... Jeg synes, at erhvervslivet har et socialt ansvar for at få kørt de nyuddannede ind i samfundshjulene. Nogen er nødt til at overgive sig og give en chance... ellers får vi jo aldrig den erfaring, som arbejdslivet kræver. Og det er kun arbejdsgiverne, der kan ændre på det. Uanset om man søger drømmejobbet eller whatever for i det mindste ikke at være i systemet. Det er ude af mine hænder, når først jeg har sendt ansøgningen. Nogen er nødt til at tage et medansvar. Ja, nyuddannede er en investering... men det giver også afkast senere, når vi har lært gamet. Så lad os dog!

Hej Camilla - tusind tak for din fortælling. Det er vigtigt at melde ud og vise, at der er mange, der har de her udfordringer.
Mvh Bo, DJ