Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Opholdskrav: Det vil ramme DJ’ere

Ny dagpengeregel for folk i udlandet kan ramme flere af DJ's medlemmer. Formand Lars Werge og formand for Freelancegruppen Sus Falch finder ændringsforslaget fra regeringen og Dansk Folkeparti uigennemtænkt og problematisk for både freelancere og A-kasser.

Lars Werge

Benita Markussen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fremsatte i starten af oktober 2018 et ændringsforslag vedrørende retten til dagpenge, som kan få store konsekvenser for mange medlemmer af de danske A-kasser – deriblandt DJ’s medlemmer.

Ændringsforslaget går ud på, at man fremover vil betinge retten til at modtage dagpenge af, om man har opholdt sig i Danmark, eller et andet EU-land, i syv ud af de seneste otte år. Helt enkelt: Har du opholdt dig udenfor Danmark og EU i mere end 12 måneder, altså en ret overskuelig periode, mister du retten til at modtage dagpenge fra 1. januar 2019.

Der er nogle undtagelser for reglen: Folk på havet, repræsentanter for danske myndigheder, forskere og studerende (der studerer noget ”erhvervskompetencegivende”) og ansatte i danske virksomheder i udlandet. Men er du freelancejournalist, der for eksempel har bosat dig i Afrika et par år for at dække udviklingen på kontinentet, eller er du kommunikatør i Bolivia for en NGO, der ikke har en dansk filial, så mister du din dagpengeret efter 12 måneder udenfor landets grænser.

”Flere af DJ’s medlemmer kan få økonomiske problemer, hvis det her ændringsforslag træder i kraft. Beskæftigelse som freelance journalist, eller korrespondent uden fast ansættelsesforhold, kan ikke sidestilles med beskæftigelse i offentlig dansk interesse. Derfor vil de af vores medlemmer, der arbejder på den måde, få revet det økonomiske sikkerhedsnet væk under sig”, udtaler Lars Werge, formand i DJ.

Det går hårdt udover freelancere

Sus Falch, formand for Freelancegruppen i DJ er også bekymret for, at flere af gruppens medlemmer kan komme i klemme, hvis ændringsforslaget bliver en realitet.

”Vi har altid haft adskillige medlemmer, der bor og arbejder i udlandet, og det er helt urimeligt, at de bliver ramt af reglen. De påtager sig i forvejen et stort ansvar for at skabe deres eget arbejde – ofte på usikre vilkår. Desuden er jeg bekymret for de stadigt flere, der rejser rundt i verden som digitale nomader – freelancere, som kan arbejde, hvor som helst, der er en internetforbindelse. De mister også muligheden for at sikre sig, hvis de bliver syge eller på anden vis mister deres indtjening.”

En bureaukratisk sværvægter

Udover at en stor gruppe danske statsborgere, der opholder sig i udlandet, mister dagpengeretten, ser Lars Werge en stor udfordring, og en bureaukratisk sværvægter-opgave i, at kortlægge hvert enkelt medlems ind- og udrejse af Danmark.

”Jeg finder det her forslag meget uigennemtænkt og indgribende i A-kassernes arbejde for medlemmerne. Alene det faktum, at reglen er foreslået med tilbagevirkende kraft, fortæller lidt om, hvor langt forslagsstillerne på Christiansborg sidder fra virkeligheden og sagsbehandlerne i A-kasserne. De medlemmer, der hver måned har indbetalt til en dansk A-kasse fra deres arbejdssted i udlandet, de har ingen sikkerhed, hvis forslaget går igennem.”

Socialdemokratiet trækker sig

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen har netop udtalt til Jyllands-Posten, at partiet dropper at bløde regeringens forslag om en ændring af opholdskravet op, som tidligere udmeldt, og i stedet trækker sine ændringer helt tilbage.

”Regeringen burde tage det her ind igen og så lave et ordentligt stykke arbejde. For det har de ikke gjort”, udtaler beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til Jyllands-Posten.

Lovændringsforslaget skal 2. behandles den 11. december og igennem en sidste behandling den 13. december 2018.

Opdateret og rettet for fejl den 26.11.18

Kommentarer

Karen Hedegaard K.

fre, 11/23/2018 - 16:09

Det er virkelig et skadeligt forslag, regeringen har stillet. Men dog ikke helt så slemt, som det fremgår af artiklen:
"Ændringsforslaget går ud på, at man fremover vil betinge retten til at modtage dagpenge af, om man har opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år."
Nej, lovforslaget går ud på, at man skal have opholdt dig i Danmark (inklusive Grønland) – eller et andet EU/EØS-land – i syv år inden for de seneste otte år.

Hej Karen. Tak! Fejlen er rettet. De bedste hilsner DJ