Cavlingprisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris.
Den uddeles hvert år i starten af januar til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.
Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).
I 2022 gik prisen til Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar for podcastserien ”Det levende bevis”.
Sidste år vandt Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg fra DR for afdækningen af kræftsagen på Aarhus Universitetshospital.
Cavlingprisen gives til en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forgangne år. Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).
Henrik Cavling var fast medarbejder ved Politiken fra 1886, og under pseudonymet Ignotius blev han en meget læst reporter. Cavling er blandt andet kendt for at bringe nye emner ind i journalistikken, og han vakte for eksempel røre med skildringer fra fattigkvarterer. En lang årrække var han korrespondent i udlandet. Som hovedredaktør på Politiken skabte han i 1905 en ny form på bladet, der efterfølgende blev afgørende for hele den danske presse.
Cavlingprisen indstiftes i 1944
Til oprettelsen af Cavlingprisen bidrog Dansk Journalistforbund med 15.000 kr., Politiken gav 10.000 kr. og Berlingske Tidende 5.000 kr. Det er disse medier og pengesummer, der hvert år bidrager til uddelingen af den journalistiske hæderspris.
Vinderen af prisen modtager en pengepræmie på 25.000 kr. samt en bronzestatuette, der forestiller Henrik Cavling. Statuetten er designet af Jørgen Rode og vejer 2,2 kilo.
Komité udpeger vinderen
Vinderen af Cavlingprisen udvælges af en særlig komité, der vælges forskudt for fire år ad gangen og kan genvælges. Komiteen bliver udnævnt af DJ's hovedbestyrelse. Komiteens arbejde foregår uafhængigt af Dansk Journalistforbund og hovedbestyrelsen.
Uddeling af prisen
Prisoverrækkelsen foregår ved en højtidelighed hvert år i januar.
Udvælgelsen af årets vinder foregår ved, at der i første omgang nomineres et antal kandidater, der går videre mod den endelige udvælgelse af prismodtageren.
I oktober åbnes der for forslag til Cavlingprisen. Dette vil blive annonceret på DJ’s kanaler og i fagbladet Journalisten. Alle kan indstille forslag til modtagere af Cavlingprisen, så længe indstillingsvinduet er åben.
Cavlingprisen blev stiftet i 1944 og er blevet uddelt hvert år siden 1945. Se listen over alle prismodtagere, nominerede, billeder og taler.
Cavlingkomitéen vælges af DJ's hovedbestyrelse.
Sådan indsender du forslag til Cavlingprisen 2024
Fra i år skal du indsende dine forslag til Cavlingprisen digitalt.
Den 29. september åbner Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation for forslag til Cavlingprisen 2024. Ønsker du at indsende et eller flere forslag til, hvem der skal modtage Cavlingprisen 2024, skal du læse guiden herunder igennem grundigt.
1: Send en mail med navn og titel på dit forslag til Steffen Lund – stl@journalistforbundet.dk
Send navn eller navne på den eller de journalister, du foreslår, og navnet på det journalistiske produkt, du foreslår dem for. Vedlæg din motivation for, hvorfor vedkommende fortjener Cavlingprisen. Motivationen bliver offentliggjort, så den må ikke indeholde private oplysninger. Motivationen må højest fylde 1 A4 side.
Når du har sendt mailen, vil du modtage en kvittering på mail med et uploadlink til bilag.
2. Via dette link skal du uploade alt relevant materiale til en mappe på Teams. Hver fil skal tydeligt navngives og evt. længde skal angives. Eksempler:
Accepterede filformater: PDF, Jpg, mpeg, mov, wav, mp4, png og mp3.
Herefter vil DJ kontrollere, at alt ser rigtigt ud, og du vil få en bekræftelse på, at dit forslag er gyldigt og tæller med i det videre arbejde.
Du kan i princippet uploade materiale til din mappe helt indtil den endelige deadline 30. oktober kl. 12.00.
Når dit forslag er blevet godtaget, vil det blive offentliggjort på: https://journalistforbundet.dk/cavling
Kan du ikke se den efter 48 timer fra indsendelse, kontakt os gerne. Ikke før.
Tænk dig godt om og upload KUN det mest relevante materiale.
Vent venligst ikke til lige før deadline med at indsende for at undgå evt. tekniske problemer.
VIGTIGT: Er materiale bag betalingsmur skal du få lavet gratis adgang til komiteen og skrive evt. login/ password. Denne adgang skal først frafalde efter prisuddelingen 10. januar 2025.
Cavlingkomitéen kan anmode forslagsstillere om at indsende yderligere dokumentation, ligesom komitéen kan afvise forslag, der vurderes at være i uoverensstemmelse med Cavlingprisens hensigt, historie og traditioner.
Indsendelsesfristen er onsdag 30. oktober, kl. 12.00. Forslag og uploadet materiale herefter medtages ikke.
Det er alene forslagsstillerens ansvar at sikre sig, at materialet er fuldstændigt, afleveret til tiden og tilgængeligt helt frem til uddelingen i januar.
Prisoverrækkelsen foregår fredag 10. januar kl. 15.00 i Arbejdermuseets Festsal, Rømersgade 22 i København K.
Komiteen, der er udpeget af Dansk Journalistforbund, består af:
Didde Elnif (formand), Syddansk Universitet, Bo Søndergaard, Politiken, Camilla Stampe, TV2, Jesper Tynell, journalist hos DR siden 2003, Anna Storm Lauest, reporter og social media-vært hos TV2 Østjylland (på barsel i denne Cavlingperiode) og Jakob Risbro, TV 2 Fyn.
Spørgsmål
Materialekoordinator: Steffen Lund / tlf.: 3342 8000.
Presseansvarlig: Bo Therkildsen / tlf.: 3342 8000.