Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Beskyt din idé, inden du pitcher

Det er vigtigt, at du tænker dig om, inden du pitcher dine gode idéer til artikler, bøger, tv-programmer og lignende. Ellers kan de blive kopieret og udnyttet.

Huskeliste inden du pitcher

  • Gennemarbejd din idé så meget som muligt
  • Send din idé ind til DJ's idébank
  • Præsentér ikke hele idéen og alle detaljer første gang

DJ's idébank

  • Send en detaljeret og dateret beskrivelse af din idé til den pågældende kunde. Oplys heri, at du har sendt DJ en kopi af oplægget.
  • Send kopi af dit ideoplæg - med præcis samme indhold som til produktionsselskabet - i en dateret og forseglet kuvert med medlemsnummer og navn til DJ.
  • DJ datostempler og opbevarer den forseglede kuvert uåbnet. I tilfælde af uoverensstemmelse mellem dig og din kunde kan DJ bruge indholdet til at dokumentere, hvornår du fik ideen

DJ's freelance-medlemmer pitcher dagligt idéer til artikler, bøger, tv-programmer mm. til magasiner, aviser, forlag og produktionsselskaber og lignende.

DJ er desværre ind i mellem i kontakt med medlemmer, som har oplevet, at deres pitch eller idé er blevet ført ud i livet, uden at de har fået betaling for den. Det sker heldigvis sjældent.

Ved større projekter kan du overveje at indgå en aftale om fortrolighed og ikke-udnyttelse med den, som du pitcher idéen til. Med en sådan aftale kan din potentielle kunde eller arbejdsgiver ikke fortælle andre om idéen, og de kan heller ikke udnytte idéen eller beslægtede idéer. Du kan kontakte DJ, hvis du har brug for hjælp til at formulere en sådan aftale. Du bør dog være opmærksom på, at din potentielle kunde eller arbejdsgiver ikke nødvendigvis vil acceptere den slags aftaler.

Så gennemarbejdet som muligt

DJ anbefaler, at du først præsenterer idéen, når den er så gennemarbejdet som muligt. Jo mere gennemarbejdet, desto større mulighed for beskyttelse mod, at andre efterligner og udnytter idéen. Du bør ikke udlevere alt ved den første præsentation, men give mere og mere i takt med, at du fornemmer, om den potentielle kunde eller arbejdsgiver er interesseret eller ej.

Hvem fik idéen først

Det sker dog, at den potentielle kunde eller arbejdsgiver i forvejen dokumentérbart arbejder på en beslægtet idé. De har således fået idéen uafhængigt af dit arbejde. I så fald vil det ikke være en ulovlig udnyttelse af din idé, hvis de arbejder videre med idéen efter dit pitch. Ind i mellem kan der opstå diskussion om, hvem der fik idéen først. For at undgå dette, anbefaler DJ, at du før din præsentation af idéen sender den til DJ's idébank. Skulle der efterfølgende blive en sag, kan du med forbundets hjælp dokumentere, på hvilket tidspunkt du med sikkerhed havde fundet på din idé.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk