Din efteruddannelse
Når du er ansat på den journalistiske overenskomst, har du ret til efteruddannelse
Hvor meget efter uddannelse kan du få?
Du har ret til én uges frihed pr. år til efteruddannelse, og du kan spare to uger op, så du i alt har tre uger.
Den senest optjente uge kan du selv bestemme over - så længe kurset er journalistisk relevant (mere om det længere nede).
De to uger, du måske har sparet op fra tidligere år, kan både du og ledelsen bestemme over - så længe kurset er journalistisk relevant. Hvis du kommer med et journalistisk relevant forslag til et kursus, kan din chef ikke sige nej. Men hvis din chef når at komme først med et journalistisk relevant forslag, så er det dig som ikke sige nej.
Ledelsen kan altså "tvinge" dig på efteruddannelse. Men det er let at undgå: Du skal bare sørge for at bruge din efteruddannelse hvert år, så du ikke sparer noget op.
Hvad kan du bruge efteruddannelsen til?
Efteruddannelsen skal have "journalistisk relevans". Som hovedregel anses et kursus altid for at have journalistisk relevans, hvis det afholdes af branchens sædvanlige kursusudbydere som støttes af Pressens Uddannelsesfond - disse kurser finder du på www.mediernesefteruddannelse.dk.
Du må også gerne vælge et andet kursus, eller selv sammensætte et uddannelsesforløb; det kalder man "selvkomponeret efteruddannelse". Du kan få råd og vejledning både i Journalistforbundet og i Berlingskes HR-afdeling, og på Berlingskes Intranet ligger et ansøgningsskema du kan bruge. Kurser uden for branchens sædvanlige kursusudbud skal som udgangspunkt godkendes af din chef. Siger han nej med den begrundelse at han ikke synes dit fteruddannelsesprojekt er journalistisk relevant, så kontakt altid din tillidsmand.
Din chef må ikke sige nej med den begrundelse, at et kursus er for dyrt. Men han - eller Berlingskes HR - kan bede dig om at søge støtte fra Pressens Uddannelsesfond og Ophavsretsfonden.
Din chef kan også sige nej af en anden grund, nemlig at du ikke kan undværes fra afdelingen i den pågældende uge, fordi der er mange andre som har fri på det tidspunkt. Det har din chef ret til at gøre. Men det kan alligevel være en god idé at tale med din tillidsmand, hvis du kommer ud for det.