Gå til hovedindhold

Barsel

Har du ret til at gå på barsel?

Hvis du som mand eller kvinde skal på barsel, skal du have styr på dine rettigheder og dine pligter både over for arbejdsgiver og over for din bopælskommune.

Lille barn på vej og stor glæde. Men så melder alle spørgsmålene sig: Har jeg ret til orlov? Hvor lang tid? Hvornår skal jeg fortælle min arbejdsgiver om barslen? Kan jeg få fuld løn eller dagpenge, og hvor længe? Gælder de samme regler ved adoption? Kan jeg gemme orlov til senere? Hvad sker der med min ferie? Hvordan kan moderen og faderen dele orloven? Hvad nu hvis jeg bliver fyret?

Reglerne for at gå på barsel kan være meget forskellige alt efter, hvilken kontrakt, du er ansat på. Og for freelancere/selvstændige kan vejen til barsel og barselsdagpenge virke besværlig og lang. Men DJ guider dig frem til alle svar og kæmper i øvrigt for alles ret til at holde barsel, når de er blevet forældre.

Barselslovgivning

Vilkårene for barsel og adoption er reguleret af barselsloven. Loven giver alle forældre ret til barselsfravær, regulerer retten til barselsdagpenge og med hvilke varsler, man skal bede om sin orlov.

Funktionærloven giver – uanset om du måtte være barselsdagpengeberettiget – funktionærer ret til halv løn under barsel i 4 uger før forventet fødsel og i 14 uger efter fødslen.

Læs mere om dine muligheder for at få barselsdagpenge

Hanne Paludan

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

RÅDGIVNING

Jakob Nielsen

KONTAKT DJ

Vi står klar til at hjælpe dig. Vi har åbent på hverdage kl. 9.00 - 16.00. Vi besvarer din henvendelse, så hurtigt vi kan på hverdage.

Tlf.: 3342 8000
Email: dj@journalistforbundet.dk