Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Politikens tillidsmand: Ledelsen går efter en slutdato på de ældste medarbejdere

Når der tales seniorordninger på Politiken, har ledelsen fokus på at få en ’udløbsdato’ på den enkelte medarbejder, mener tillidsrepræsentant Pernille Mac Dalland.

Politikens ledelse går efter slutdato på de ældste medarbejdere

Jens Panduro Pernille Mac Dalland, tillidsmand på Politiken.

På Politiken er ledelse og medarbejdere uenige om, hvad der skal ske, når medarbejdere kommer op i årene. Man har ingen formelle aftaler om seniorordninger, men når der indgås individuelle aftaler for de ældste medarbejdere, lægger ledelsen vægt på, at aftalerne rummer en dato for, hvornår den enkelte medarbejders faste ansættelse slutter. Nogle aftaler vil så rumme en efterfølgende freelancetilknytning. For andre vil en såkaldt senioraftale indebære, at de bytter deres faste ansættelse til en tidsbegrænset kontrakt, hvorpå det er slut, når den udløber.

Det siger avisens tillidsrepræsentant, Pernille Mac Dalland, som mener, at ledelsen ikke altid ser det positive i at beholde de ældre medarbejderes erfaringer inde på redaktionerne.

”Ledelsen vil gerne lave nogle ordninger, som den kalder seniorordninger, men som er at lave aftaler om at sætte slutdatoer på folk. Det, ledelsen forstår ved en seniorordning, er, at seniormedarbejderen får en udløbsdato,” siger hun.

For nogle år tilbage tilbød man såkaldte 60-års-samtaler til medarbejderne, så man mellem ledelse og medarbejder kunne få en forståelse af, hvordan medarbejderen kunne tænke sig at bruge de sidste år på avisen. Samtalerne, som tit skabte utryghed, findes ikke længere, og de er ifølge Pernille Mac Dalland ikke for alvor blevet erstattet af et nyt initiativ.

Da hun bliver spurgt, om man på Politiken kan se en værdi i de mest erfarne medarbejdere, svarer hun:
 
”I nogle tilfælde kan ledelsen godt sætte pris på den enkelte erfarne medarbejder, men jeg kender ikke til et vedtaget værdigrundlag, der taler om at værdsætte de erfarne medarbejdere på Politiken eller i Politikens Hus. Den officielle holdning på eksempelvis TV2 er mere rummelig, end den er her, selvom de aldrig ville sige det højt i ledelsen,” siger hun.

Saint Tropez ordningen

På TV2 har man det, man kalder Saint Tropez ordningen. Det betyder i praksis, at man som seniormedarbejder kan vælge at arbejde otte måneder og holde fire måneder fri om året til en månedlig udbetaling af 75 procent af ens løn.

Læs et interview med TV2’s hovedtillidsmand, Lennart Sten, om Saint Tropez ordningen her.

På TV2 er man fra ledelsens side af den opfattelse, at de mest erfarne medarbejdere har en viden, som man ikke vil være foruden. Derfor er der heller ingen fast opsigelsesalder i overenskomsten. Helt anderledes står det til på Politiken.

Folketinget har, med baggrund i et EU-direktiv, der siger, at man ikke må diskriminere på grund af alder, vedtaget, at man fra 1. januar 2016 ikke længere kan opsige medarbejdere ud fra det argument, at de er fyldt 70 år.

Politikens ledelse har dog valgt at fastholde den såkaldte 70-års-regel på arbejdspladsen.

”Vi har den diskussion om 70-års-reglen, og vi er anledning til, at den sag nu bliver taget op til afklaring mellem organisationerne, fordi vores ledelse er meget fast besluttet på at beholde den,” siger hun.

Et personligt spørgsmål

Pernille Mac Dalland pointerer, at de ordninger, der laves til seniormedarbejdere, næsten altid er positive for den enkelte medarbejder. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er fedt at skulle stoppe på avisen.

”Det er virkelig individuelt. Jeg kender til eksempler, hvor folk har fået ordninger, som lod dem være tilknyttet avisen, efter de blev 70. Det handler om den enkelte medarbejder. Nogle kan gå og være usikre, mens andre slet ikke tænker i alder. Jeg tror også, at alder er et meget personligt men også tabubelagt emne, både i vores branche og i arbejdslivet generelt,” siger hun.

At nogle af de ældre medarbejdere føler sig udsat er ikke noget, tillidsmanden oplever så meget i dagligdagen. Det bliver dog tydeligt, at indicierne peger i den retning, når der eksempelvis er fyringsrunder.

”Dagligt arbejder vi jo sammen om at lave en avis. Men det er tydeligt, at det peger i den retning, når der skal fyres. Ud af de 23, der enten blev fyret eller tog en frivillig fratrædelsesordning ved den seneste fyringsrunde, var 16 af dem på det sidste løntrin, og det er nok en fem-syv år siden, vi sidst ansatte en journalist på over 50,” siger hun.

Folk kan blive presset til noget, de ikke har lyst til

Ulempen ved at have faste seniorordninger er ifølge Pernille Mac Dalland, at medarbejderne kan blive presset til at tage imod en ordning og dermed få en slutdato på ansættelsen.

”For os er det mere vigtigt at finde ud af, at medarbejderens tilværelse og arbejdsliv måske skal være på en anden måde, når vedkommende er oppe i årene. Det er også enormt vigtigt at sikre, at ordningerne bliver individuelle, og at de er frivillige, så man ikke får at vide, at ’man har enormt meget lyst til at tage en ordning’”, siger tillidsrepræsentanten.

Pernille Mac Dalland mener, at det er synd, hvis man udelukkende ser på folks alder og bruger det som argument for at få lempet en ældre medarbejder ud af arbejdspladsen:

”De ældre har jo en viden og en erfaring, som de yngre kan trække rigtig meget på. Ofte lader det bare til, at det ikke er det, man værdsætter i en branche, der hellere vil have unge, friske, billige og nyuddannede folk,” siger hun.

Pernille Mac Dalland henviser endelig til, at det er centralt, at man husker at efteruddanne sig.

”Jeg kan kun tilslutte mig Lennart Sten fra TV2’s ord om, hvor vigtigt det er at tænke i efteruddannelse, så man ikke bliver hægtet af eller netop ender i en blindgyde, hvor ens alder måske kommer til at vokse ekstraordinært i forhold til ens kvalifikationer.”

 

Jakob Carlsen

FIND DIN OVERENSKOMST

Hvilke fordele sikrer din overenskomst? Se hvilke løn- og arbejdsvilkår, der gælder for dig.

Jakob Carlsen

KONTAKT DIN TILLIDSREPRÆSENTANT

Har du spørgsmål om løn- og ansættelsesvilkår på din arbejdsplads, kan du henvende dig til din tillidsrepræsentant.

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.