Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

6 gode råd om digitale trusler og chikane (til ansatte)

Du får her en miniguide til, hvad din arbejdsplads og du som udsat for chikane (og trusler) på nettet kan gøre for at forebygge, at I som medarbejdere bliver ramt og lader chikane og trusler påvirke jeres arbejds- og privatliv.

1. Tal om det!

Bring mulig digital chikane op på redaktionsmøderne, før der bringes en artikel, man har en formodning om vil medføre hadske angreb. Typiske emner der kan medføre digital chikane er fx køn, seksualitet, udlændige og metoo, men I kender jeres læsere og ved, hvad de reagerer på. Og kan dermed nå at ruste jer i fællesskab.

2. Bed din arbejdsplads om en handlingsplan

Lav en klar procedure på arbejdspladsen for, hvilke handlinger der skal sættes i gang, når digital chikane finder sted. Hvem skal jeg henvende mig til? Hvem gør hvad? Hvilken hjælp kan jeg få? Skal jeg gå til ledelsen, arbejdsmiljørepræsentanten eller tillidsrepræsentanten? Det er vigtigt, at der er klare retningslinjer for hvad der sker, når en medarbejder udsættes for digital chikane. Det kan være med til at give medarbejderen oplevelsen af, at man ikke er alene om problemet, og kan dermed reducere belastningen. 

3. Udpeg en person, der kan hjælpe

Der skal være klar information om, hvem på arbejdspladsen, der hjælper den, som er blevet krænket. Det er arbejdsgiverens opgave at finde en kyndig person, der kan risikovurdere fra gang til gang – og have et overblik over, hvem der oftest bliver chikaneret – og af hvem. En yderligere mulighed kan også være en kollegaordning, hvor man har en fast kollega at dele sine oplevelser med. Kollegaen kan hjælpe med støtte og med at følge arbejdspladsens retningslinjer.

4. Få et overblik over, hvem der chikanerer

Ved hjælp af data kan I på arbejdspladsen kortlægge, hvem der chikanerer. Er det de samme 20 mennesker, kan det alene give jer mere ro – og derudover kan jeres IT-afdeling gå ind og blokere dem, der bliver ved med at sende truende mails, eller overtræde de gængse regler for god sprogtone i kommentarfelterne.

5. Tag et screenshot – og registrer episoderne

Foretag konsekvent registrering af episoderne. Opret eventuelt en email, hvor medarbejderne kan sende et screenshot af en chikane eller trussel på mail eller i et kommentarfelt. Hvis der skal anmeldes en arbejdsskade, skal det kunne dokumenteres, at den enkelte er blevet belastet eller sygemeldt på grund af eksempelvis chikane eller trusler online.

6. Moderer jeres debatter

Det er vigtigt at I prioriterer tid på redaktionen til at moderere debatten ud fra nogle både lovmæssige, etiske og sproglige retningslinjer, man skal overholde, hvis man ønsker at deltage i en offentlig meningsudveksling.

Læs også:

Værktøjer til digitalt selvforsvar

Læs mere om digital chikane

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk