Puk Damsgård vinder Cavlingprisen 2015

Puk Damsgård vinder Cavlingprisen 2015 for sine indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen "Ser du månen, Daniel".

Læs mere...

Foto: Jakob Carlsen

Cavling

Del:
Cavlingprisen 2015 til Puk Damsgård

Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015 går til en journalist, der er en fremragende formidler, en skarp analytiker og en blændende fortæller. Cavlingprisen går til Puk Damsgård.

Her kommer Cavling-formand Kirsten Pilgaards tale til Puk Damsgaard, der netop er blevet offentliggjort som vinder af Cavlingprisen 2015.

- Med væsentlige historier fra hele Mellemøsten rapporterer hun om konflikterne, krigene, elendigheden - og om livet.

En hel dag sad Puk Damsgård og studerede eleverne, der kom og gik fra musikundervisningen for at finde den rette, der kunne fortælle om livet  i Gaza - i en fredstid.

Og så var hun der den smukke intelligente Karma på 16 år, der spiller på cello.

Karma er hovedpersonen i en af hendes mange beretninger fra Mellemøsten, som hun brænder for, at de danske seere og lyttere får mere viden om.

Midlet er, at vi kan genkende det vi ser og ikke kun får historier om bomber, krige og fredsforhandlinger i en verden, der er fjern fra Danmark.

Og dog en verden der i 2015 kom tæt på med mennesker der flygtede blandt andet fra krigen i Syrien. 

Midlet er, at vi kan genkende det vi ser og ikke kun får historier om bomber, krige og fredsforhandlinger i en verden, der er fjern fra Danmark.

Det er, når hun beretter om livet i Mellemøsten, at vi også får historien om, hvordan det er at leve med krigen, med ødelæggelser eller med freden som en skrøbelig mellemstation.

Hun tager os med lige ind i den hverdag, der leves mellem murbrokker og usikker fremtid. 

Puk Damsgård giver os historierne om konflikterne og om menneskers liv uden at de bliver case på et problem. De fortæller om livet.

Som den 16-årige pige Karma fra Gaza, der også kan reflektere og fortælle, så den politiske historie træder frem.

Puk Damsgård har evnen til at se menneskers historier, evnen til at lytte med indlevelse og evnen til at skabe tillid.

Vi får indsigt. Og viden når Puk Damsgård beretter om netop det store i det små. Vi bliver klogere af at være seere, lyttere - og læsere.

For hun får også Cavlingprisen for den stærke fortælling "Ser du månen, Daniel", om den danske fotograf, Daniel Rye, der blev kidnappet af Islamisk Stat og sad fanget i 13 måneder.

Det er både historien om mennesket, om grusomheden og torturen, og historien om hvordan Islamisk Stat har erobret dele af Mellemøsten.

Puk Damsgård og Daniel Rye har tilbragt mange timer sammen for at få så mange detaljer med som muligt i beskrivelsen af forholdene.

Hun har efterprøvet beretningerne hos andre overlevende gidsler og har blandt andet interviewet den private detektiv Arthur, som søgte efter Daniel og har talt med et tidligere medlem af Islamisk Stat.

Det er blændende fortalt og det er fremragende formidlet.

Hjertelig tillykke med Cavlingprisen.

Der var fem nominerede præstationer til årets pris. De kan ses her.

I alt var der 50 forslag til prisen. De kan ses her.

Tags: Cavling webmaster@journalistforbundet.dk

Cavlingstatuetten i bronze

Foto: Michael Daugaard

Statuetten er modelleret af Jørgen Rode, som var billedhugger, ingeniør og Politiken-journalist.

En enkelt Cavling koster ca. 8.000 kroner at få støbt. Cavling er støbt i legeringen siliciumbronce. Det vil sige 95 procent kobber, 4 procent silicium og 1 procent jern.

Se artiklen "Den rette støbning".

Tidligere prismodtagere

Cavling på twitter

Relaterede nyheder

Hvem skal uddele Cavlingprisen?
DJ skal vælge ny Cavling-komité. Den består af fem personer, som de næste tre år skal udvælge modtageren af Cavlingprisen. Valget af komiteen foretages af Hovedbestyrelsen på et møde i juni...
Læs mere
”Jeg er især glad for, at udenrigsjournalistikken hædres!”
Puk Damsgård er stolt over og glad for, at også udenrigsjournalistikken hyldes med hendes Cavlingpris. "Det er vigtigt, at vi stadig er ører og øjne derude. Man kan ikke google sig til, hvad...
Læs mere
Cavlingprisen 2015 til Puk Damsgård
Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015 går til en journalist, der er en fremragende formidler, en skarp analytiker og en blændende fortæller. Cavlingprisen går til Puk Damsgård.
Læs mere