Fotograf efter brud på ophavsretten: ”Det er en evig kamp”

14. mar. 2016 – kl. 14.31
Del:
For fotograf Neel Munthe-Brun har DJ’s jurister været en afgørende hjælp, da et dansk forlag ikke ville anerkende, at de brød ophavsretten i forbindelse med udgivelsen af en designbog, hun havde bidraget til.

Fotograf Neel Munthe-Brun blev kontaktet af et stort dansk forlag, der gerne ville bruge et udvalg af hendes billeder i en ny designbog.

- Som mange andre forlag pressede de mig på prisen, men da det var en ret attraktiv bog at få sit navn og sine billeder i, rettede jeg min pris ind efter deres budget.

Da bogen udkom viste det sig, at Neel Munthe-Bruns navn var stavet forkert. Det overraskede hende. Hun havde på forhånd gjort opmærksom på stavelsen af sit efternavn på mail, da hun ofte har oplevet, at det er blevet stavet forkert - og korrekt kreditering er afgørende i branchen. Neel Munthe-Brun var i bogen kommet til at hedde ”Bruun” til efternavn, da de både havde udeladt bindestregen og sat et ekstra ”u” ind.

Det ærgrede Neel Munthe-Brun af to væsentlige årsager: Hun havde taget forbehold for den mulige fejl – og hun havde gået med til en lav pris, fordi krediteringen i en dansk designbog ville opveje det.

- At stave mit navn forkert var en sjusket og uprofessionel fejl at lave af et professionelt forlag, synes jeg. Forlaget havde så derudover - uden min viden – brugt to billeder mere, end de havde betalt for, og brugt et af mine billeder i deres pressekit uden aftale og metadata.

At stave mit navn forkert var en sjusket og uprofessionel fejl at lave af et professionelt forlag

Forskel på rettigheder og håndhævelse

Neel Munthe-Brun kontaktede som det første DJ.

- Jeg vidste ikke lige, hvordan jeg skulle håndtere at stå op imod et forlag, men jeg vidste, at jeg var nødt til at reagere. Jeg havde brug for at vide, hvad jeg reelt havde af rettigheder. Og behov for at vende, hvad der ville give mening for mig at håndhæve.

For Neel Munthe-Brun er der forskel på, hvad hun har af rettigheder, og hvad hun vælger at stå på sin ret for.

- Det er en evig kamp for stillfotografer ikke at finde sine billeder blive brugt alle mulige steder – af professionelle folk. Og stod jeg 100 % på min ret, havde jeg ikke mange jobs. Jeg synes, det gælder meget om at finde en balance og oplære sine kunder i at forstå, hvad de må og ikke må.

DJ bakkede op om Neel Munthe-Bruns beslutning om at gå videre med sagen og kræve et erstatningskrav for både brug af billeder uden tilladelse og forkert kreditering.

- Jeg snakkede både mine reelle rettigheder grundigt igennem med en jurist fra DJ, og hvilke af dem jeg rent faktisk ønskede at håndhæve. Derefter skrev jeg en kort mail til forlaget, hvor jeg forklarede problematikken og vedhæftede en faktura på et erstatningsbeløb, jeg i sparring med DJ var nået frem til, siger hun og understreger:

- Det skulle både være et realistisk beløb, men også et beløb, der var stort nok til, at forlaget ville tage sagen alvorligt.

Det er en evig kamp for stillfotografer ikke at finde sine billeder blive brugt alle mulige steder

Forlaget svarede på mail, at de var kede af, at de havde stavet hendes navn forkert, og brugt to billeder uden tilladelse. De ville få rettet navnet i næste tryk, og Neel Munthe-Brun måtte endelig sende en faktura for brugen af de to billeder.

“Det er vi kede af”

- De forsøgte at spise mig af med et lavt beløb og anerkendte slet ikke den faktura, jeg havde vedhæftet. Eller mine krav om, at de ikke måtte bruge mine billeder i næste tryk uden betaling, siger Neel Munthe-Brun og fortsætter:

- Nu er arrogance jo et farligt ord, men jeg synes, at deres svar var et meget uprofessionelt svar. De havde jo reelt forbrudt sig mod reglerne om ophavsret. Det havde klædt dem at møde mig i øjenhøjde og bruge to minutter på at sætte sig grundigere ind i sagen. At udvise godt forretningsskab – også over for en lille fisk som mig.

Hun skrev en mail tilbage til forlaget, hvor hun understregede, at hun normalt var en meget fleksibel samarbejdspartner, men at det her ikke var acceptabelt.

Derefter blev forhandlingerne til en sag for jurister.

De anerkendte slet ikke den faktura, jeg havde vedhæftet

Med hjælp fra DJ anerkendte forlaget sine fejl

Neel Munthe-Brun havde løbende kontakt med DJ, mens sagen kørte. DJ’s juridiske afdeling gjorde hende opmærksom på, at hendes oprindelige pris til forlaget for brugen af billederne desværre kunne få indflydelse på, hvor meget hun kunne kræve af vederlag og godtgørelse ved misbrug, hvis hun valgte ikke at lade sagen gå for retten. En læring hun som freelance fotograf vil tage til sig.

Neel Munthe-Brun endte derfor med at få et erstatningsbeløb, der lå en del under hendes første udspil, men stadig langt over det beløb, hun blev tilbudt i første retursvar fra forlaget.

- Endelig virkede det som om, at forlaget havde anerkendt sine fejl. Det var det vigtigste for mig i den her sag. Hvis jeg som fotograf ikke reagerer, når ophavsretten bliver brudt i så seriøs en grad, bliver branchen jo ved med at tro, at den bare kan bruge løs af vores billeder.

For Neel Munthe-Brun har DJ været en stor hjælp i forløbet.

- Selvom juristen på sagen ikke kunne give mig et entydigt svar, fordi det ikke findes, var hun rigtig god til at guide mig frem til en afbalanceret løsning. Det havde været svært at finde uden hende. Derudover er det så rart at vide, at jeg altid kan henvise til en jurist i DJ, hvis situationen omkring ophavsretten spidser til. Det har været super essentielt i den her sag.

Det så rart at vide, at jeg altid kan henvise til en jurist i DJ, hvis situationen omkring ophavsretten spidser til

I tvivl om din ophavsret er blevet krænket? 

Mange medlemmer af DJ oplever desværre, at deres ophavsret bliver krænket. DJ har samlet en række af de mest gængse spørgsmål vedrørende ophavsret. Finder du ikke svar på dine spørgsmål her, er du som medlem altid velkommen til at kontakte os.

Tags: Ophavsret Af: Johanne Luise Boesdal

Neel Munthe-Brun

Foto: PR

Relateret indhold

Billedkunst, Tekst og Node
Hos non-profit organisationen Copydan skraber de pengene ind for de ophavsrettigheder, firmaer og institutioner skal betale for, hver gang de kopierer en tekst eller et billede. Som freelancer...
Læs mere
Hjælp UNESCO med at beskytte din ytringsfrihed på nettet
I Danmark skabte det røre, da Apple nægtede at sælge Peter Øvig Knudsens bøger, for di de indeholdt nøgenbilleder. Og røret blev ikke mindre, da Facebook også nægtede at vise billederne. Nu vil...
Læs mere
Derfor er jeg medlem af DJ
Medlemmer i DJ fortæller personlige beretninger om, hvornår og hvordan de har haft brug for en særlig indsats fra DJ. 'Journalisten' bringer i vinteren 11/12 en lang række medlemshistorier...
Læs mere

Relaterede nyheder

Mogens Blicher genvalgt som europæisk journalist-præsident
Ved EFJ’s generalforsamling i Sarajevo i sidste ude blev tidligere DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård valgt for en ny treårig periode. Fokus er på kamp for frihed i medierne og på at genoprette...
Læs mere
Sådan fordeler DJ Copydans AV-midler
Nyt system til fordeling af Copydan-midler i DJ skaber større sikkerhed for, at midlerne fordeles til den enkelte rettighedshaver. DJ ønsker mest mulig åbenhed om fordeling af rettighedsmidler...
Læs mere
Nyt selskab sikrer tekstfolk nye indtægter
Er du skrivende eller bruger af tekst? Tjek dine rettigheder og forpligtelser på Forfatternes Forvaltningsselskabs nye hjemmeside.
Læs mere