Foto: Jens Panduro

Nye ambassadører er DJ's øjne og ører i TV-branchen

16. mar. 2016 – kl. 13.46
Del:
DJ Ambassadører er et nyt initiativ for medlemmer i Film- og TV-branchen. Et særligt uddannet korps, der som en slags light-udgave af tillidsrepræsentanter skal støtte kollegaer, der oplever stress, tvivl om kontrakter, regler for barsel mm. Formand i Film og TV-gruppen drømmer om, at der på sigt er en ambassadør i alle produktionsselskaber, og næstformand i DJ håber at udbrede idéen til andre grupper.

Sidst Camilla Metelmann skulle i banken turde hun først gå derned, da hun var sikker på at kunne have tre lønsedler med. For hun ville ikke opleve at sidde med kun to halve lønsedler og i øvrigt fortælle, at hun er freelancer og ikke har en fast indkomst.

”Jeg har kun oplevet at være korttidsansat og ved sjældent, hvad jeg skal mere end et halvt år frem i tiden. Sådan er vilkårene som TV-tilrettelægger, og det giver da noget usikkerhed – især fra mine omgivelser. Jeg har oplevet mange være bekymrede for mig og synes, at det er utroligt, jeg kan holde branchen ud. Men de løse ansættelser i branchen er en stressfaktor, som vi skal lære at være i – og det har jeg måtte tillære mig. Jeg har måttet sige til mig selv, at hvis du ikke kan holde til det, så er du det forkerte sted,” siger Camilla Metelmann, der blev uddannet TV- og medietilrettelægger fra DMJX i Emdrup for snart to år siden.

Siden da har hun haft ansættelser på flere produktionsselskaber i TV-branchen og dermed på egen krop mærket de lidt anderledes ansættelsesforhold, som DJ-medlemmer i TV-branchen har.

De løse ansættelser i branchen er en stressfaktor, som vi skal lære at være i – og det har jeg måtte tillære mig

Camilla Metelmann er et af 8 DJ-medlemmer i TV-branchen, som er blevet særligt udpeget som en af de nye DJ ambassadører, der får uddannelse og træning i at støtte kollegaer i TV-branchen, som oplever arbejdspres, kontraktproblemer, tvivl om rettigheder mm. En række udfordringer, mange DJ-medlemmer i TV-branchen oplever, men som mange stadig er usikre på, hvordan de skal få hjælp til.

Hvad kan jeg egentlig bruge DJ til?

Den usikkerhed er baggrunden for, at formand for Film og TV-gruppen i DJ, Johannes Pico, i samarbejde med næstformand i DJ, Tine Johansen, og afdelingsleder i DJ Ophavsret, Lone Amtrup, fik idéen til DJ Ambassadørerne.

”Film og TV Gruppen er en speciel gruppe med meget forskellige arbejdsforhold fra den store gruppe af DJ-medlemmer i fx medarbejderforeningerne. Vi har ikke nogen klassiske tillidsrepræsentanter, og derfor står vi lidt anderledes alene ude på arbejdsmarkedet - lidt svagt og ubeskyttet. Så vi bliver i DJ nødt til at få medlemmerne til at forstå, hvad DJ kan hjælpe dem med. Vi skal være bedre til at kommunikere, de mange tilbud, der er i forbundet,” pointerer Johannes Pico.

Han drømmer derfor om, at DJ Ambassadørerne kan blive et varigt tiltag, der kan fungere som et effektivt mellemled mellem DJ og medlemmerne i TV-branchen.

”Ambassadørkorpset skal primært være dem, der ude i branchen kigger rundt, holder øje med, om sidemanden har det ok, eller om vedkommende har brug for hjælp. De skal vide, hvem i DJ, der vil kunne hjælpe i en specifik situation. Vise DJ-flaget ude i marken, og derudover også melde ind til DJ med meldinger om nye tendenser, eller hvis der er et bestemt issue, DJ skal tage stilling til. Ambassadørerne skal til gengæld ikke være dem, der redder folk – det er ikke deres pligt at sørge for, folk har det godt. De skal henvise videre”.

Vi skal være bedre til at kommunikere, de mange tilbud, der er i forbundet

Læring på den hårde måde

For Camilla Metelmann har jobsene i TV-branchen både været hårde og lærerige. Der stilles konstant høje krav, når alle hele tiden kæmper for det næste job, og det er ikke en branche, der passer til alle mennesker, mener hun:

”Jeg har lært på den hårde måde, hvad det vil sige at skulle kende sin grænse – jeg har heldigvis god kontakt med mig selv og kan mærke, hvornår jeg skal give mig selv en pause. Men jeg oplevede især i starten som nyuddannet, at arbejdet fyldte for meget, og jeg har set mange, der har lagt sig med stress, fordi de ikke har lyttet til kroppens signaler. Engang imellem skal man huske, at man sjældent er uundværlig, og at ens helbred altså er det vigtigste,” siger hun.

”Helt privat har det betydet, at jeg søger tryghed andre steder, fordi mit arbejdsliv er lidt som det vilde vesten. Så når jeg fx skal finde en mand, kigger jeg efter én, der har stabilitet og tryghed, for det er ikke sikkert, jeg kan bidrage med dét i et forhold. Men arbejdsforholdene har også betydet, at jeg er blevet meget bevidst og organiseret om min økonomi, fordi jeg er blevet nødt til at sætte mig ind i at lave selvangivelse, have styr på budgetkonto, og tænke på pension. Jeg har været nødt til at skabe mere orden i mit eget liv som resultat af mit arbejde,” forklarer Camilla Metelmann.

God idé for mange andre i DJ også

Næstformand i DJ, Tine Johansen, forklarer, at ambassadør-initiativet bestemt ikke er en erstatning for et TR-system, men den bedst mulige måde, DJ kan støtte og kommunikere med medlemmer i TV-branchen.

”Vi har søsat dette initiativ i erkendelse af, at mange medlemmer i film og TV-branchen arbejder på en anden måde, end mange af vores andre medlemmer gør. De er næsten alle sammen projektansatte og bevæger sig rundt mellem mange produktionsselskaber. Så det er meget svært at have et Tillidsrepræsentant (TR)-system, når der er så få, der er fastansatte det samme sted over en længere periode”, siger hun og uddyber:

”DJ Ambassadørerne er en måde for DJ at sikre, at der er nogle mennesker, der bliver klædt på til at sprede viden om, hvad DJ tilbyder – men også at være DJ’s øjne og ører i hverdagen. Ambassadørerne kan fortælle os i DJ om, hvor skoen trykker, og hvor der måske er brug for en indsats.”

Vi har søsat dette initiativ i erkendelse af, at mange medlemmer i film og TV-branchen arbejder på en anden måde, end mange af vores andre medlemmer gør

Står det til Tine Johansen, er idéen bag DJ Ambassadørerne så god, at den kan udbredes til andre dele af forbundet.

”Jeg er helt overbevist om, at denne tanke med et ambassadørkorps kan bruges andre steder i DJ. Fx hos kommunikatørerne, hos Visuelt Forum, hos fotograferne m.fl., altså i andre grupper, hvor medlemmerne er ansat mere løst. Foreløbig er vi i gang med at uddanne hold 2 i Film og TV-gruppen, og så evaluerer vi initiativet i august. For det er da oplagt at kigge på, om der er andre, der vil kunne have glæde af det. Grundlæggende handler det her om at mobilisere vores medlemmer, at få spredt viden og bevidsthed om, hvad fællesskabet kan gøre for den enkelte, og at man ikke er alene,” fastslår hun.

En egoistisk branche

Da DJ henvendte sig til Camilla Metelmann med tilbuddet om at blive DJ Ambassadør, var hun ikke i tvivl om, at hun havde noget at bidrage med.

”Min første tanke var, at jeg har oplevet mange i branchen, der melder sig ud af DJ, fordi de ikke kan se, hvad de skal bruge forbundet til. Der er ikke blevet bygget bro mellem forbund og folk i branchen. Min opgave bliver at synliggøre forbundet over for folk, der går rundt og tror, at de ikke har brug for DJ. Men det har de jo. Det er ligesom med en forsikring; man betaler penge ind, og pludselig får man brug for det, og så ER DJ der,” mener hun og understreger sit grundlæggende syn på fagforeninger:

”Jeg vil gerne få folk til at føle, at det er nødvendigt at være en del af et fællesskab, fordi vi er en del af en nogle gange ret egoistisk branche og ofte står alene. Vi kommer til at kæmpe sagerne selv, hvis ikke vi har et fagforbund i ryggen. Det har været ret frustrerende at sidde over frokost og høre kollegaer sige, at de overvejer at melde sig ud. Og der har jeg tidligere manglet argumenter over for dem. Det er jeg sikker på, at jeg kan få ved at blive klædt godt på som DJ Ambassadør, og jeg glæder mig til at tage nogle snakke med folk over en kop kaffe eller i fredagsbaren. Jeg er spændt på, om jeg kan gøre en forskel og hjælpe folk,” siger Camilla Metelmann.

De 8 første DJ Ambassadører er:

Ingelise Rasmussen 
Judy Wium
Yrsa Wedel
Victor Grønbech
Josefine Gerber
Camilla Metelmann
Louise Bjerre Dalum
Marc Oliver O`Strit Schmidt
Thomas Behrndtz

Ingelise Rasmussen, Judy Wium, Victor Grønbech, Josefine Gerber, Camilla Metelmann, Louise Bjerre Dalum, Marc Oliver O`Strit Schmidt og Thomas Behrndtz

Har du selv en kollega, du synes kunne være en god DJ Ambassadør, kan du foreslå vedkommende til Johannes Pico på mail: johannes@pico.dk

Tags: TV, Projektansat, Løstansat, Arbejdstid, Psykisk arbejdsmiljø Af: Bo Therkildsen

Foto: Jens Panduro
Camilla Metelmann

Ny DJ Ambassadør.
Hun er uddannet fra DMJX i 2014 og pt. ansat som TV-tilrettelægger hos Bull House Media i København.

Relateret indhold

Ansattes overdragelse af ophavsrettigheder
Er du ansat som lønmodtager, overdrager du i et vist omfang rettighederne til dine værker til arbejdsgiveren. Omfanget af denne overdragelse er oftest reguleret af overenskomsten eller i selve...
Læs mere
Løst ansat lønmodtager
Vikar. Projektansat. Tidsbegrænset ansat. TBA. Tilkaldevikar. Alle betegnelser for løst ansatte, der i arbejdsforholdet er lønmodtagere, og derfor har krav på at lovgivning og overenskomster...
Læs mere
Freelanceres overdragelse af ophavsrettigheder
Lav altid en skriftlig aftale, om i hvilket omfang din kunde må bruge dine værker. Det er DJ's anbefaling til alle freelancere.
Læs mere

Relaterede nyheder

"Chikane er som kalk på en badeværelsesvæg"
Chikane, trusler og hetz på nettet er en ny virkelighed for flere journalister, og der er brug for en åben snak om, hvad vi i fællesskab kan gøre for at forebygge stress og sygdom...
Læs mere
Guide: Vejen til et godt arbejdsliv
Vi motiveres af forskellige ting i joblivet, men der er stadig nogle fællesnævnere for, hvad der sikrer et grundlæggende godt arbejdsliv. DJ har samlet en række af dem.
Læs mere
”Min taktik er at svøbe sure læsere i en dyne af kærlighed”
”Hold dog mund kvinde!”. Journalist på Berlingske Nathalie Ostrynski fik massiv respons på sin seneste klumme om forældres farvelseancer. Af den personlige og udskældende af slagsen. Hun...
Læs mere

Arrangementer

Pas på dig selv
DJ tilbyder to dages træning i at passe på dig selv i en medie- og kommunikationsbranchen under store forandringer. Du får redskaber til at forebygge og håndtere stress. Du får viden om hvad...
Læs mere
Pas på dig selv
DJ tilbyder to dages træning i at passe på dig selv i en medie- og kommunikationsbranchen under store forandringer. Du får redskaber til at forebygge og håndtere stress. Du får viden om hvad...
Læs mere
Pas på dine praktikanter - for praktikvejledere
Hvis du af og til er bekymret for dine praktikanter, eller har oplevet en praktikant, der fik stress, eller du bare gerne vil forstå og forebygge stress hos dine praktikanter – så har DJ lavet...
Læs mere