Foto: Flemming Leitorp

"Vores fag er bedre end sit rygte"!

07. jan. 2016 – kl. 13.16
Del:
Lars Werge delte i sin Cavling-tale roser ud til kollegaerne i mediebranchen for - på trods - at producere "oplysende, stærk og vedkommende journalistik på alle tænkelige platforme og i alle mulige formater"!

Lars Werges tale ved uddeling af Cavlingprisen i Nationalmuseet 2015:

Velkommen til uddelingen af Cavling-prisen 2015

Og velkommen til Nationalmuseets festsal på denne festdag for dansk journalistik.

En særlig velkomst skal lyde til pressens minister, statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det er en god tradition, at landets statsminister prioriterer at være med som gæst ved denne højtidelighed. Tak for det!

Det er også en god – og noget længerevarende – tradition, at Dansk Journalistforbund inviterer til uddelingen af dansk journalistiks fineste pris, Cavling-prisen, på den første fredag i januar.

Siden 1945 har vi stået bag prisen, om hvilken der står i fundatsen:

Cavling-prisen skal betragtes som en udmærkelse, ikke som en understøttelse

Med andre ord: Vi er samlet her i dag for at bevidne den fineste journalistik, og det er sket næsten hvert år siden prisen første gang blev uddelt i 1945. Der er med andre ord tale om en vægtig markering af et vigtigt fag – men journalistikken er også et fag, der jævnligt har været i problemer.

Min påstand er, at vores fag er bedre end sit rygte og omdømme. Ikke kun de fem nominerede journalistiske præstationer. Ikke kun de 50 foreslåede kandidater til Cavling-prisen viser dette.

Sådan er det også i dag. Journalistikken skoses, og journalisterne har et elendigt image og en lav troværdighed, hvis man skal tro diverse målinger af den slags.

Enkeltsager, hvor journalister udviser mangel på omtanke, dømmekraft og i det hele taget synes at have en lemfældig tilgang til virkeligheden, bliver en markør for hele branchens standard – det har vi i slutningen af 2015 set tankevækkende eksempler på.

Min påstand er, at vores fag er bedre end sit rygte og omdømme. Ikke kun de fem nominerede journalistiske præstationer. Ikke kun de 50 foreslåede kandidater til Cavling-prisen viser dette.

Dagligt produceres oplysende, stærk og vedkommende journalistik på alle tænkelige platforme og i alle mulige formater – til gavn for borgerne, beslutningstagerne og den politiske og samfundsmæssige debat i Danmark.

Der er grund til at bide mærke i, at dette sker på trods.

Det sker på trods af, at vore kolleger får stadig mere travlt. Nedbemanding, øgede krav til at levere til mange forskellige platforme og i forskellige formater er med til at øge presset på branchen.

Det sker også på trods af, at en række aktører har en tydelig interesse i at tale ringe om journalistikken.

Og så sker det ikke mindst på trods af, at magthaverne lukker ned for offentlighedens adgang til indsigt i de politiske beslutninger.

Jeg ved, at Cavling-komiteen igen i år har været på hårdt arbejde for udvælge de nominerede. Der indløb som nævnt godt 50 forslag, og de fem komite-medlemmer har brugt mange, mange timer på at grave sig ned i alt materialet.

Og det har de gjort: Som de formentlig eneste her i lokalet har de været gennem alt det indsendte materiale, og diskussionerne i komiteen har været mange og lange.

Efter nomineringen af de fem projekter har komiteens medlemmer som sædvanligt måttet stå for skud fra kolleger rundt om i branchen. Både for de projekter, der blev udvalgt, og for de projekter, der ikke blev nomineret.

Der er mange meninger om Cavling-prisen. Det understreger, at prisen er den mest betydningsfulde og traditionsrige journalistiske hæderspris i Danmark. Sådan må det være.

Lad mig derfor takke komiteens medlemmer for det store og velbegrundede arbejde.

Og lad mig endelig sige et stort til lykke til de nominerede. I sidder så spændt dernede og mærker nok glæden og nervøsiteten og ønsker, at det snart var overstået.

Det er noget helt særligt at være nomineret til en Cavling. Nogle af jer har prøvet det før, og for andre er det første gang.

Nyd det – jeg ønsker jer og alle andre rigtig god fornøjelse.

Vel mødt. Jeg overlader ordet til Cavling-komiteens formand Kirsten Pilgaard

Tags: Cavling Af: Bo Therkildsen

Relateret indhold

Retningslinjer
Retningslinjer for Cavling-komitéens arbejde er som følger:
Læs mere
Fundats for Henrik Cavlings Fond
Læs hele Fundatsen for Henrik Cavlings Fond her.
Læs mere
Cavlingprisen 2013
Forslag til Cavlingprisen 2013
Læs mere

Relaterede nyheder

Her er den nye Cavling-komité
I dag valgte hovedbestyrelsen i DJ Cavling-komité for de næste tre år. To nye ansigter er kommer til, mens tre fortsætter. Ny formand er Ida Ebbensgaard.
Læs mere
Hvem skal uddele Cavlingprisen?
DJ skal vælge ny Cavling-komité. Den består af fem personer, som de næste tre år skal udvælge modtageren af Cavlingprisen. Valget af komiteen foretages af Hovedbestyrelsen på et møde i juni...
Læs mere
”Jeg er især glad for, at udenrigsjournalistikken hædres!”
Puk Damsgård er stolt over og glad for, at også udenrigsjournalistikken hyldes med hendes Cavlingpris. "Det er vigtigt, at vi stadig er ører og øjne derude. Man kan ikke google sig til, hvad...
Læs mere