Reallønsfremgang på 1,4% til medlemmer

27. jan. 2016 – kl. 11.12
Del:
Den gennemsnitlige månedsløn for et DJ-medlem er steget med 0,8% til 45.241 kroner inklusiv arbejdsgivers pensionsbidrag. 2015 blev dermed tredje års reallønsfremgang – med kommunikation og netmedier som topscorerne.

Et ansat DJ-medlems løn er siden sidste år steget med 1,8 %. Med en rekordlav inflation på kun 0,4% i perioden, bliver reallønsfremgangen på 1,4%, som er svarende til en månedsløn på 41.341 kr. - eksklusiv arbejdsgivers pensionsbidrag. Dermed er tre års reallønsnedgang i 2010-2012 nu erstattet af tre års reallønsfremgang, viser lønstatistikken for DJ’s ansatte medlemmer i oktober 2015. Lønnen genvandt allerede sidste år sin købekraft fra 2009, men ledigheden blandt DJ-medlemmer er også som inflationen historisk lav.

Lønfremgangen er ujævnt fordelt

DJ-medlemmer på ugeblade, magasiner, nyhedsbureauer fik kun lønstigninger på cirka 1,3%. Lønstigningen i radio- og tv-produktion er ligeledes på 1,3%. Det kan dog muligvis skyldes, at medlemmer på TV2 Regionerne på grund af udskudte overenskomstforhandlinger ingen lønstigning havde fået, da lønstatistikken blve opgjort i oktober måned.

Hvor kommunikationsmedarbejdere i den offentlige og private sektor fik lønstigningsprocenter på henholdsvis 2,0% og 2,7%. Topscoreren blev ansatte på netmedier med en gennemsnitlig stigning på 3,9%, men gruppen er antalsmæssigt for lille til at påvirke det store gennemsnit for alvor. Den store gruppe af dagbladsansatte (alle medier under dagblade) fik en stigning svarende til gennemsnittet på 1,8%.

Ingen forskel i lønstigning for mænd og kvinder

Der var i år ingen forskel i den gennemsnitlig lønstigning for mænd og kvinder. Begge grupper steg med 1,8%. Så det er fortsat ikke lavere lønstigninger til kvinder, der er årsag til den nærmest permanente lønforskel mellem kønnene på 5-6%.

Geografisk er der fortsat forskel på lønnen, men kun lidt. Den gennemsnitlige lønstigning var således 1,9 % i København mod 1,7 % i resten af landet. Medieområdet er dog ikke alene om reallønsfremgang i år, men hænger som sædvanligt en smule bagefter. En gennemsnitlig funktionær i DA’s privatløns-statistik fik i samme periode nemlig en større fremgang med en gennemsnitlig stigning på 2,2%, eller 1,8% mere at købe for.

Den gennemsnitlige månedsløn steg væsentligt mindre med kun 0,8 %, hvilket skyldes den naturlige løbende udskiftning af ældre, erfarne medarbejdere med unge, nyuddannede og dermed billigere medarbejdere. Gennemsnitslønnen – inklusiv alle tillæg, men eksklusiv arbejdsgivers pensionsbidrag – lå i København på 42.318 kr. Mens gennemsnitslønnen i det øvrige land var 39.729 kr.

Find lønstatistikken her - og få den på mail

Lønstatistikken er baseret på 14 medietyper, 28 stillinger og 110 arbejdspladser med 5.568 DJ-medlemmer (som er 80 færre end sidste år). I lønstatistikken, der i år grundet ublu portopriser ikke offentliggøres som indstik i Journalisten, men lægges på hjemmesiden og udsendes i pdf til medlemmerne pr. mail, opgøres gennemsnit for alle arbejdspladser, hvor der er mindst fem besvarelser til statistikken. Dem var der 110 af i år, så der er en god chance for at finde løngennemsnittet på sin arbejdsplads. Er der ikke fem DJ-medlemmer på ens arbejdsplads, kan man alternativt finde løngennemsnit for den medietype eller branche, man arbejder i, samt for den stillingstype, man er ansat i.

Applikationen "Find løngennemsnit" på DJ’s hjemmeside vil hurtigst muligt blive opdateret med de nye tal.

Tags: Løn Af: Flemming Reinvard

Relateret indhold

Tak for solidariteten, journalister!
Journalister og teknikere på KNR, Grønlands Radio, fandt sammen i ny overenskomst med ens grundløn. Under forhandlingerne var DJ hele tiden til stede i baglokalet. Tillidsrepræsentanten roser...
Læs mere
Jeg lærte at sætte pris på organisering
Britta Søndergaard har flere gange været sendt ud som DJ-repræsentant til Mellemøsten og Afrika. Opgaven har været at rådgive lokale journalister om, hvordan de organiserer sig fagligt. Midlerne...
Læs mere
DJ på godt og ondt
Jørgen Dragsdahl betegner DJs sagsbehandling i en fyringssag som fremragende. Til gengæld er han ikke helt så tilfreds med DJ i spion-injuriesagen mellem ham og professor Bent Jensen
Læs mere

Relaterede nyheder

Guide: Vejen til et godt arbejdsliv
Vi motiveres af forskellige ting i joblivet, men der er stadig nogle fællesnævnere for, hvad der sikrer et grundlæggende godt arbejdsliv. DJ har samlet en række af dem.
Læs mere
Tjek løngennemsnit og udvikling på dit område
DJ tilbyder alle medlemmer to unikke redskaber, der kan hjælpe den enkelte til både afklaring og forhandling, når det gælder løn. Med ”Find løngennemsnit” og ”Tjek din lønudvikling” tilbyder...
Læs mere
DJ’s lønstatistik 2015: Reallønsfremgang på 1,4%
Den gennemsnitlige månedsløn for et DJ-medlem er steget med 0,8% til 45.241 kroner inklusiv arbejdsgivers pensionsbidrag. 2015 blev dermed tredje års reallønsfremgang – med kommunikation og...
Læs mere

Arrangementer

Nyuddannet? Sådan forhandler du din første løn?
Deltag i gå-hjem møde, hvor du får svar på det meste og bliver klædt på til dine første forhandlinger.
Læs mere
Nyuddannet? Sådan forhandler du din første løn?
Deltag i gå-hjem møde, hvor du får svar på det meste og bliver klædt på til dine første forhandlinger.
Læs mere