Nye tiltag skal forbedre praktikanters trivsel

26. jan. 2016 – kl. 10.58
Del:
Politiken indfører ny introdag for praktikanter med ambitionsniveau, forventningspres og selvværd på dagsordenen. Både DJ og kommende praktikanter glædes over initiativet.

Politiken har 20 praktikanter ad gangen. Alle sammen særdeles velskrivende, dygtige og ambitiøse. Faktisk så ambitiøse, at det forventningspres, de går med til sig selv, kan være så stort, at det indimellem spænder ben for dem. Og forhindrer dem i at spørge om hjælp, når de ellers godt kunne bruge det. På Politiken har et helt nyt hold af praktikantvejledere derfor arrangeret en introdag, der skal omhandle praktikanternes selvværd, forventningspres og ambitioner.

- Vores erfaring er, at vores praktikanter ind imellem har brug for en tydelig forventningsafstemning. Vi oplever eksempelvis, at de kan få dårlig samvittighed de dage, hvor de ikke får produceret noget. Også selvom de faktisk arbejder. De er hamrende dygtige alle sammen, så det er ærgerligt, at de skal rende rundt med det åg, siger Christian Heide-Jørgensen, der er praktikantvejleder på Politiken.

Politikens praktikantvejledere har spurgt de nuværende praktikanter, hvad de synes om, at Politiken gør de tre elementer til en fast del af deres introdag. Alle var meget positivt stemt for initiativet.

Vores erfaring er, at vores praktikanter ind imellem har brug for en tydelig forventningsafstemning

Praktikanterne har svært ved at bede om hjælp

På Politiken oplever de også lidt for ofte, at deres praktikanter fortier, at de er stødt på udfordringer i forbindelse med opholdet på en redaktion, fortæller Christian Heide-Jørgensen.

- Det kan være svært at hjælpe, hvis praktikanterne ikke er ærlige, når vi spørger ind til deres arbejde. Men vi oplever desværre ind imellem nogle, der vælger at bide det i sig, hvis det ikke helt kører for dem på en redaktion. Både fordi de måske synes, det er skamfuldt, og fordi konkurrencen praktikanterne imellem er stor, fortæller Christian Heide-Jørgensen.

- Du kan jo ikke altid som redaktionschef sige: Nu hjælper jeg dig altså! Det skal komme fra dem. Og det er ærgerligt, at de har så svært ved det, for de kan på den konto ende som den dårlige praktikant på redaktionen, det aldrig kom til at spille for.

Det er derfor ikke manglen på ambitioner, der skal italesættes på den kommende nye praktikdag, men en forventningsafstemning redaktionschefer og praktikanter imellem.

- Praktikanter har nogle gange svært ved at acceptere, at det, de skal lave til dagen efter, ”bare” er et stykke gedigent rugbrødsarbejde. De vil som udgangspunkt gerne have det hele op at svinge hver dag, så det er nødvendigt, at vi fortæller dem, at det behøver de ikke. Indimellem forventer vi også bare en hurtig artikel.

Journalistik er mange ting, og forsiden er ikke nødvendigvis det eneste kvalitetsstempel på ens praktiktid

Kun forsiden er godt nok

Ifølge Christian Heide-Jørgensen kan det også være et problem, at praktikanterne sammenligner sig med hinanden i så høj en grad, som de gør. For når én af de så skriver flere artikler til forsiden, end de selv gør, så tror de, at det er måden at være en god praktikant på. Men det er bestemt ikke den eneste måde.

- Journalistik er mange ting, og forsiden er ikke nødvendigvis det eneste kvalitetsstempel på ens praktiktid. Så i stedet for at kigge til sidemanden skal de holde fokus og løse deres egne opgaver bedst muligt. Det er den måde, du lærer tingene på. Hvis du hele tiden stræber efter noget højere, end du måske magter, kommer du ud af balance eller får stress, og så bliver du ikke dygtigere, siger Christian Heide-Jørgensen og tilføjer:

- Nu lyder det som om, det er et gigantisk problem, vi har på Politiken. Det er det ikke. Men vi oplever forventningspresset på stort set alle hold, og derfor forsøger vi nu at tage noget af det i opløbet. Det er jo unødvendigt, at de render rundt og har de følelser.

Meld dig til kursus for praktikantvejledere

Behovet for at skabe forventningsafstemning og arbejde med praktikanternes ambitionsniveau eksisterer ikke kun på Politiken, og Dj tilbyder derfor i samarbejde med Danske Medier nyt to-dages kursus for praktikantvejledere i mediebranchen. På kurset vil vejlederne blandt andet blive introduceret til spørgeteknikker, de kan bruge i forbindelse med coaching af og feedback til praktikanter.

Du kan som praktikantvejleder tilmelde dig kurset her.

Tags: Coaching, Efteruddannelse, Praktikant Af: Johanne Luise Boesdal

Relateret indhold

DJs kursus i jobsøgning
Lær at skrive den jobansøgning der bringer dig til jobsamtale
Læs mere
Ferie for journalistpraktikanter
Journalistpraktikanter følger en særlig ordning efter uddannelsesaftalen med Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DAM) og andre uddannelsesaftaler.
Læs mere
Praktik
Uddannelsesaftalen beskriver journalistpraktikenternes vilkår. Ud over de specifikke regler i disse, er praktikanter omfattet af den overenskomst, der er gældende for praktikstedet. Praktikanter...
Læs mere

Relaterede nyheder

Styrk dine kollegers efteruddannelse
Ny konference arrangeret af Pressens Uddannelsesfond sætter fokus på behov for efteruddannelse. Og det er der behov for i en tid, hvor for få DJ-medlemmer tager på efteruddannelse. DJ’s næstformand...
Læs mere
DJ: Flere skal på efteruddannelse
Ny undersøgelse for DJ og Danske Medier viser, at 35 % af deltagerne aldrig tager på efteruddannelse. Det skal der gøres noget ved, mener DJ’s næstformand Tine Johansen, der vil have efteruddann...
Læs mere
DJ udbyder nye endags-kurser for kommunikatører
DJ Akademi er en ny kursusrække for kommunikatører. DJ afvikler inden sommer i alt tre endagskurser med fokus på at løfte professionelle kommunikatørers faglighed.
Læs mere

Arrangementer

Pas på dig selv
DJ tilbyder to dages træning i at passe på dig selv i en medie- og kommunikationsbranchen under store forandringer. Du får redskaber til at forebygge og håndtere stress. Du får viden om hvad...
Læs mere
Grundlæggende webudvikling med HTML og CSS (DJ rabat)
Kurset henvender sig til journalister, fotografer, kommunikationsmedarbejdere og andre formidlere
Læs mere
DJ Akademi - Styrk organisationens interne kommunikation
- Med dig selv som strategisk spydspids! Her er kurset, som giver dig redskaber og viden, der ruster dig til at arbejde med intern kommunikation i organisationen. Du får argumenter og...
Læs mere