Nye tiltag skal forbedre praktikanters trivsel

26. jan. 2016 – kl. 10.58
Del:
Politiken indfører ny introdag for praktikanter med ambitionsniveau, forventningspres og selvværd på dagsordenen. Både DJ og kommende praktikanter glædes over initiativet.

Politiken har 20 praktikanter ad gangen. Alle sammen særdeles velskrivende, dygtige og ambitiøse. Faktisk så ambitiøse, at det forventningspres, de går med til sig selv, kan være så stort, at det indimellem spænder ben for dem. Og forhindrer dem i at spørge om hjælp, når de ellers godt kunne bruge det. På Politiken har et helt nyt hold af praktikantvejledere derfor arrangeret en introdag, der skal omhandle praktikanternes selvværd, forventningspres og ambitioner.

- Vores erfaring er, at vores praktikanter ind imellem har brug for en tydelig forventningsafstemning. Vi oplever eksempelvis, at de kan få dårlig samvittighed de dage, hvor de ikke får produceret noget. Også selvom de faktisk arbejder. De er hamrende dygtige alle sammen, så det er ærgerligt, at de skal rende rundt med det åg, siger Christian Heide-Jørgensen, der er praktikantvejleder på Politiken.

Politikens praktikantvejledere har spurgt de nuværende praktikanter, hvad de synes om, at Politiken gør de tre elementer til en fast del af deres introdag. Alle var meget positivt stemt for initiativet.

Vores erfaring er, at vores praktikanter ind imellem har brug for en tydelig forventningsafstemning

Praktikanterne har svært ved at bede om hjælp

På Politiken oplever de også lidt for ofte, at deres praktikanter fortier, at de er stødt på udfordringer i forbindelse med opholdet på en redaktion, fortæller Christian Heide-Jørgensen.

- Det kan være svært at hjælpe, hvis praktikanterne ikke er ærlige, når vi spørger ind til deres arbejde. Men vi oplever desværre ind imellem nogle, der vælger at bide det i sig, hvis det ikke helt kører for dem på en redaktion. Både fordi de måske synes, det er skamfuldt, og fordi konkurrencen praktikanterne imellem er stor, fortæller Christian Heide-Jørgensen.

- Du kan jo ikke altid som redaktionschef sige: Nu hjælper jeg dig altså! Det skal komme fra dem. Og det er ærgerligt, at de har så svært ved det, for de kan på den konto ende som den dårlige praktikant på redaktionen, det aldrig kom til at spille for.

Det er derfor ikke manglen på ambitioner, der skal italesættes på den kommende nye praktikdag, men en forventningsafstemning redaktionschefer og praktikanter imellem.

- Praktikanter har nogle gange svært ved at acceptere, at det, de skal lave til dagen efter, ”bare” er et stykke gedigent rugbrødsarbejde. De vil som udgangspunkt gerne have det hele op at svinge hver dag, så det er nødvendigt, at vi fortæller dem, at det behøver de ikke. Indimellem forventer vi også bare en hurtig artikel.

Journalistik er mange ting, og forsiden er ikke nødvendigvis det eneste kvalitetsstempel på ens praktiktid

Kun forsiden er godt nok

Ifølge Christian Heide-Jørgensen kan det også være et problem, at praktikanterne sammenligner sig med hinanden i så høj en grad, som de gør. For når én af de så skriver flere artikler til forsiden, end de selv gør, så tror de, at det er måden at være en god praktikant på. Men det er bestemt ikke den eneste måde.

- Journalistik er mange ting, og forsiden er ikke nødvendigvis det eneste kvalitetsstempel på ens praktiktid. Så i stedet for at kigge til sidemanden skal de holde fokus og løse deres egne opgaver bedst muligt. Det er den måde, du lærer tingene på. Hvis du hele tiden stræber efter noget højere, end du måske magter, kommer du ud af balance eller får stress, og så bliver du ikke dygtigere, siger Christian Heide-Jørgensen og tilføjer:

- Nu lyder det som om, det er et gigantisk problem, vi har på Politiken. Det er det ikke. Men vi oplever forventningspresset på stort set alle hold, og derfor forsøger vi nu at tage noget af det i opløbet. Det er jo unødvendigt, at de render rundt og har de følelser.

Meld dig til kursus for praktikantvejledere

Behovet for at skabe forventningsafstemning og arbejde med praktikanternes ambitionsniveau eksisterer ikke kun på Politiken, og Dj tilbyder derfor i samarbejde med Danske Medier nyt to-dages kursus for praktikantvejledere i mediebranchen. På kurset vil vejlederne blandt andet blive introduceret til spørgeteknikker, de kan bruge i forbindelse med coaching af og feedback til praktikanter.

Du kan som praktikantvejleder tilmelde dig kurset her.

Tags: Coaching, Efteruddannelse, Praktikant Af: Johanne Luise Boesdal

Relateret indhold

DJs kursus i jobsøgning
Lær at skrive den jobansøgning der bringer dig til jobsamtale
Læs mere
Ferie for journalistpraktikanter
Journalistpraktikanter følger en særlig ordning efter uddannelsesaftalen med Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DAM) og andre uddannelsesaftaler.
Læs mere
Praktik
Uddannelsesaftalen beskriver journalistpraktikenternes vilkår. Ud over de specifikke regler i disse, er praktikanter omfattet af den overenskomst, der er gældende for praktikstedet. Praktikanter...
Læs mere

Relaterede nyheder

4 nye kurser for kommunikatører
DJ Akademi er klar med fire spritnye kurser for kommunikatører: Lær at lave en plan for dit indhold, bliv super-bruger af facebook, slå igennem med politisk kommunikation og lær at bruge video!
Læs mere
En jobsøgendes bekendelser
Jobannoncer, der søger efter MULTITALENTER. Velmenende råd fra et netværk, der har travlt med sit eget. Og en hverdag, hvor angsten lurer lige under overfladen - som for alt i verden...
Læs mere
Styrk dine kollegers efteruddannelse
Ny konference arrangeret af Pressens Uddannelsesfond sætter fokus på behov for efteruddannelse. Og det er der behov for i en tid, hvor for få DJ-medlemmer tager på efteruddannelse. DJ’s næstformand...
Læs mere

Arrangementer

Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere
STARTPAKKEN - (4 dage) forløb for nystartede selvstændige/freelancere
Drømmer du om at være din egen chef? Så søg optagelse på DJ STARTPAKKEN for selvstændige/freelancere og bliv klædt på til at være din egen forretning
Læs mere
Karriereudvikling for dig i job
Det går jo meget godt. Du har jo et arbejdsliv, som mange ville misunde dig. Og du er erfaren og kompetent, til det du gør.
Læs mere