God dag for pressefriheden og hurtig aktindsigt

22. jan. 2016 – kl. 13.14
Del:
Højesteret har netop afsagt en væsentlig og klar kendelse, der giver DJ medhold i, at man ikke kan forhale eller forhindre aktindsigt ved at anlægge retssag. Dermed taber Landbrug & Fødevarer i sag relateret til MRSA-skandalen.

I dagens dom fra Højesteret fremhæves hurtig aktindsigt til journalister som meget vigtigt. Retten skriver blandt andet:  

  ”… finder Højesteret, at der er en meget væsentlig offentlig interesse i, at udlevering af oplysninger i henhold til en afgørelse om aktindsigt som det helt klare udgangspunkt ikke forhindres ved søgsmål om opsættende virkning.”  

DJ har støttet medlemmerne Kjeld Hansen og Niels Mulvad i kampen for aktindsigt i navne på 48 MRSA-smittede svinebesætninger og HR har besluttet at industriens sagsanlæg med indsigelse mod aktindsigt ikke skal have opsættende virkning.  

Lars Werge, formand for DJ, er yderst tilfreds med kendelsen i Højesteret:  

”Vi er meget glade for det positive konkrete resultat og den klare markering fra Højesteret. Det har stor betydning for, at medier og journalister ikke skal forhindres indsigt selvom store organisationer eller virksomheder forsøger sig med at anlægge sag”.  

”Vore medlemmer oplever mange former for benspænd i sager om aktindsigt, så det er godt at Højesteret på så klar måde sætter foden ned.”  

Læs også:

MRSA-sag prøves ved Højesteret

 DJ går aktivt ind i MRSA-sag 

Tags: Offentlighed/aktindsigt Af: Troels Johannesen

Kontakt

Relateret indhold

Mediejura
DJ har lavet følgende mediejuridiske pjecer:
Læs mere

Relaterede nyheder

Her er DJs program for Folkemødet 2016
Igen i år har DJ fuldt program i eget telt på årets folkemøde i Allinge. 13 arrangementer om blandt andet public service, medieetik, pressefotos, gennemsigtighed i journalistik, offentlighedsl...
Læs mere
Offentligt ansatte skal kunne ytre sig i tryghed
Stærk opbakning fra alle sider, da ytringsfrihed for offentligt ansatte blev debatteret på konference på Borups Højskole.
Læs mere
Ytringsfriheden for offentligt ansatte er grundlæggende i et demokrati"
Næstformand i DJ, Tine Johansen, mener, at offentligt ansattes ytringsfrihed skal fæstes ved lov. DJ sætter sammen med LO, FTF og Akademikerne fokus på emnet på en konference 27. april.
Læs mere