Fyret og i chok? Brug din livline i DJ

18. jan. 2016 – kl. 10.29
Del:
Når man er blevet fyret, skal man have fred til lige at acceptere kendsgerningerne. Derefter står DJ klar til at hjælpe med at rykke karrierebrikkerne igen. Enten i retning af det sted, du kom fra – eller i en helt ny retning.

- Engang stillede DJs karrierefolk op samme dag folk blev fyret og var simpelthen fysisk til stede på arbejdspladsen, fortæller Jonas Thing, der igennem de seneste 10 år har været fast karriererådgiver i DJ.

Han er en del af det team, som hjælper medlemmerne i den første skrøbelige tid efter en fyring.

- Men den praksis med at være der lige med det samme, den har vi ændret på, for det giver ikke rigtig mening. Lige dér har man mest brug for tillidsfolk og jurister, mens tankerne om, hvad der nu skal ske på jobfronten, godt kan vente lidt. Når man bliver fyret, går man ofte i en grad af chok, og det første, man skal gøre, er derfor at trække stikket.

Få rådgivning indenfor 2-3 uger

Det skal selvfølgelig ikke forstås sådan, at man ikke selv må ringe til en karriererådgiver i DJ med det samme, hvis man har behov for det, understreger Jonas Thing.


- Vi står altid til rådighed, men som rådgivere har vi bare erfaring med, at man lige efter en fyring muligvis ikke aner, hvad man kan - eller hvad man vil. Har man det sådan, skal man lige tage tiden til at puste ud og sunde sig. For er man meget følelsesmæssigt påvirket, kan det være svært at mønstre energi nok til at overbevise potentielt kommende chefer om, at man er klar til nye opgaver, siger Jonas Thing.

Der skal dog højst gå 14 dage med at sunde sig, lyder Jonas Things tommelfingerregel. Derefter skal man i gang med at handle, og husker du det ikke selv, vil du som regel blive mindet om det af DJ.

- Hvis du bliver fyret, bliver du ringet op af en karriererådgiver fra DJ i løbet af en uges tid, som vil invitere dig til en karrieresamtale inden for de følgende 2-3 uger.

Til samtalen bliver der lagt en karriereplan, og sådan en samtale vil jeg afgjort råde alle, der er blevet fyret til at benytte sig af

Få hjælp til karriereplan

- Til samtalen bliver der lagt en karriereplan for den nærmeste fremtid, og sådan en samtale vil jeg afgjort råde alle, der er blevet fyret til at benytte sig af, siger Jonas Thing, og uddyber:

- Se det som en kickstart. Det er vigtigt at komme ud og begynde at tale, handle og kigge fremad. Det kan man blandt andet gøre ved at drikke kaffe med sit netværk, men det er også en god idé at få noget mere professionel sparring. Gerne fra en, der ikke er følelsesmæssigt engageret. Det kan eventuelt være en mentor gennem DJs mentorordning eller en karriererådgiver som for eksempel mig eller en af mine kollegaer.

Jonas Thing råder til, at man primært gør to ting, når man er klar til at rejse sig igen efter en fyring:

1) Laver en fortælling om sin fyring
Sammen med en karriererådgiver kan man få konstrueret en fortælling om, hvad der er sket. Det skal være okay, at man blev fyret, fordi man for eksempel ”nu kan få prøvet nye ting af” eller at man ”alligevel var på vej væk” eller ”ikke kunne se sig selv i den nye organisation” – eller noget lignende.


- Det kan være enormt svært at lave en positiv fortælling, hvis man lige er blevet fyret fra drømmejobbet. Men det er her, vi hjælper til at få gjort det på en god måde, fordi det er rigtig vigtigt med den fortælling. Hvis man bliver ved med at signalere, at man har ondt i maven og er ulykkelig, bliver man mindre attraktiv at ansætte.

Ifølge Jonas Thing kan man på det her punkt sammenligne en fyring med at være kommet ud af et forhold. Her er man heller ikke attraktiv for en ny partner, hvis man stadig fortæller om sin sorg over at have mistet sin gamle kæreste. Fyringsfortællingen skal over for dine omgivelser give udtryk for, at du er okay med din fyring og vise, at du er klar til at komme videre med nye udfordringer. 

2) Udvælger to-tre karrieremål
Det er okay at være åben for lidt af hvert og ikke kræsen i den første tid efter en fyring. Men bare ikke for længe, lyder rådet fra Jonas Thing.

- I starten kan man godt tillade sig at kigge bredt på stillingsopslag, men i længden er det bedre at lægge en strategi for, hvad man vil, og hvordan man vil opnå det. Du skal relativt hurtigt bestemme dig for 2-3 ting, du vil gå efter, og så koncentrere dig målrettet om dem. Vis, at du mener det og brug din energi der, ellers bliver din indsats hurtigt ufokuseret, og det giver ingen resultater.

Her kan du tage kontakt

Som medlem af DJ har du ret til både juridisk bistand og karriererådgivning i tilfælde af en fyring. Du kan ringe ind til DJs hovednummer og forklare din situation - og så vil du blive henvist til den afdeling i DJ, som bedst kan hjælpe dig. Vi tilbyder en gennemgang af din opsigelseskontrakt (har du for eksempel fået korrekt opsigelsesvarsel og godtgørelse af feriepenge?), hjælp til at komme godt derfra i form af outplacement eller lignende – og mulighed for at deltage i en netværksgruppe eller et mentorforløb.

Tags: Ledighed, Opsigelse Af: Stine Herdel

Relateret indhold

Personlig rådgvining
Som medlem af DJ får du en personlig faglig konsulent, der kender netop dit arbejdsområde, din virksomhed, arbejdsgiver eller tillidsrepræsentant. Konsulenten vil være dybt inde i din overenskomst...
Læs mere
Barsel og opsigelse
Lov om ligebehandling m.v. forbyder arbejdsgiveren at fyre en medarbejder på grund af graviditet. Men det er ikke forbudt at fyre en, der er gravid eller på barsel.
Læs mere
Opsigelse begrundet i medarbejderforhold
Bliver du konfronteret med muligheden for fyring (fremsatte trusler, mundtlig eller skriftlig advarsel), så tag kontakt til tillidsrepræsentanten (TR) med det samme. Din TR er uddannet af DJ...
Læs mere

Relaterede nyheder

Guide: Vejen til et godt arbejdsliv
Vi motiveres af forskellige ting i joblivet, men der er stadig nogle fællesnævnere for, hvad der sikrer et grundlæggende godt arbejdsliv. DJ har samlet en række af dem.
Læs mere
DJ klar med støtte til fyringstruede medlemmer
Fyringsrunden i JP/Politikens Hus kommer til at berøre et stort antal DJ-medlemmer. DJ er klar med støtte og rådgivning til både ansatte og tillidsrepræsentanter.
Læs mere
En jobsøgendes bekendelser
Jobannoncer, der søger efter MULTITALENTER. Velmenende råd fra et netværk, der har travlt med sit eget. Og en hverdag, hvor angsten lurer lige under overfladen - som for alt i verden...
Læs mere

Arrangementer

Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere
Tag hånd om din karriere – bliv heldig med vilje
Dette er kurset for dig, der er opsagt, fritstillet eller har været ledig i kortere tid, og som har lyst til at finde ud af, hvad der skal være næste skridt i din karriere.
Læs mere