Undgå problemer med ophavsret på Pinterest

19. mar. 2012 – kl. 13.35
Del:
Den populære sociale billeddelingstjeneste, Pinterest, skaber problemer for fotograferne. Den gør det nemt at overtræde ophavsretten, så fotograferne får deres rettigheder krænket. Samtidig kan brugerne ende med økonomiske krav fra fotograferne på flere tusinde kroner. Læs rådene fra DJ’s jurister her og undgå problemer.

Over 12 millioner mennesker har i løbet af det seneste år kastet sig over den sociale billeddelingstjeneste, Pinterest. Også i Danmark vokser tjenestens popularitet hastigt, og brugerne ’pinner’ alt fra billeder af deres børn til mad, kunst, og hvad de ellers måtte finde interessant. 

Netop fordi, det er så nemt og hurtigt at pinne et billede, er det også nemt at komme til at overtræde ophavsretten. Brugerne finder billeder rundt om på nettet, og de er ofte ikke opmærksomme på, hvem der eventuelt har ophavsretten til billederne.  Den problematik har allerede ført til enkelte sager, dog endnu ikke  hos DJ.

På Pinterest forholder det sig sådan, at når du pinner billedet, så foretager du efter ophavsretsloven en digital kopiering – en såkaldt eksemplarfremstilling – af billedet. Samtidig tilgængeliggør du billedet for almenheden. Begge handlinger må du kun foretage med fotografens samtykke.

Dyrt for alle
Krænkelse af ophavsretten kan koste mange penge for alle parter. For fotograferne betyder det tabt fortjeneste i form af ophavsretspenge, og som bruger kan du omvendt blive mødt med økonomiske krav for misbrug af billeder med ophavsret.  Krav, der hurtigt kan løbe op i mange tusinde kroner.

Hvad, der må pinnes eller ej, kan dog være rigtig svært at overskue. Især fordi, vi som brugere af sociale medier i stigende grad er blevet vant til at dele billeder på forskellige tjenester som Flickr og Facebook - hvor der også jævnligt er problemer med krænkelse af ophavsretten.

Hvis du er fotograf
Er du selv fotograf, bør du, inden du pinner dine egne billeder, sætte dig grundigt ind i Pinterests forretningsbetingelser. Ifølge disse betingelser overdrager du en række rettigheder til de pinnede billeder til Pinterest, eksempelvis retten til at sælge billedet. Ønsker du slet ikke, at dine billeder kan pinnes, kan du på dit site indsætte følgende kode i header-sektionen på din hjemmeside: <meta name=”pinterest” content=”nopin”/> Personer, der forsøger at pinne, vil da få følgende besked: "This site doesn't allow pinning Pinterest"

Hvis du er bruger
Som bruger af Pinterest generelt bør du følge tommelfingerreglen: Du har ikke lov til at bruge billeder, du ikke har ophavsret til, med mindre ophavsmanden har givet dig lov. Og ophavsmanden er sjældent ejeren af det site, hvor du finder billedet. Det er fotografen, der har taget billedet, som er ophavsmand og skal give tilladelsen, med mindre billedet er frikøbt. Sørg derfor altid for at undersøge dette, og indhent tilladelse, hvis du er i tvivl.

Ifølge DJ’s jurister skal du kun pinne billeder, som:

- du selv har taget
- andre Pinterest-brugere har taget og selv pinnet
- fotografen har samtykket til må pinnes

Pinner du andre billeder, kan du blive mødt af et økonomisk krav fra fotogra

Tags: Ophavsret, Sociale medier Af: Stine Bjerre Herdel

Relateret indhold

Brug og misbrug af billeder på Facebook
DJ’s medlemmer oplever ind i mellem, at billeder bliver misbrugt på Facebook. Enten et billede af deres person, eller et billede, de har taget. Begge dele kan være en krænkelse af ophavsret...
Læs mere
3 freelancere på Facebook
Markedsføring, netværk og research. DJ Freelance har talt med tre freelancere for at høre, hvordan og hvorfor de bruger Facebooksider i deres arbejde.
Læs mere
Hele Danmarks Facebook
2,8 millioner danskere og 50 procent af landets virksomheder er på Facebook. Det gør værdien af markedsføring højere end i noget andet medie. DJ Freelance har talt med facebookanalytiker Mikael...
Læs mere

Relaterede nyheder

Mogens Blicher genvalgt som europæisk journalist-præsident
Ved EFJ’s generalforsamling i Sarajevo i sidste ude blev tidligere DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård valgt for en ny treårig periode. Fokus er på kamp for frihed i medierne og på at genoprette...
Læs mere
Fotograf efter brud på ophavsretten: ”Det er en evig kamp”
For fotograf Neel Munthe-Brun har DJ’s jurister været en afgørende hjælp, da et dansk forlag ikke ville anerkende, at de brød ophavsretten i forbindelse med udgivelsen af en designbog...
Læs mere
Sådan fordeler DJ Copydans AV-midler
Nyt system til fordeling af Copydan-midler i DJ skaber større sikkerhed for, at midlerne fordeles til den enkelte rettighedshaver. DJ ønsker mest mulig åbenhed om fordeling af rettighedsmidler...
Læs mere