Ferie

Bliv klogere på din ret til ferie. Hvad er du sikret ved lov, og hvad skal aftales?

Foto: Hanne Paludan

Ferie

Del:
Alle ved hvad ferie er – fri fra arbejdet med løn og tid til at nyde livet. Men reglerne for, hvordan man optjener og får betalt sin ferie, hvis man ikke er i et uafbrudt ansættelsesforhold, hvor man ”bare” får løn under ferie – de er mildest talt ikke nemme at finde rundt i.

På ovenstående sider får du en kort gennemgang af Ferielovens væsentlige bestemmelser.

Ferieloven gælder for lønmodtagere og giver efter arbejde i et helt kalenderår ret til 5 ugers ferie med løn i det efterfølgende ferieår eller feriegodtgørelse på 12,5 % hvis du er fratrådt inden du skal holde ferie.

DJ har indgået en række overenskomster, der giver længere ferie.

Fastansatte DJ-medlemmer er omfattet af Ferieloven som lønmodtagere, mens freelancere ikke er omfattet af loven. Desuden gælder Ferieloven ikke for tjenestemænd, der har ret til ferie efter særlige regler i tjenestemandslovgivningen. (Bemærk, at du godt kan være lønmodtager i forhold til en arbejdsgiver, hvis du efter lovens definition ”modtager vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold” – uanset du ikke er fastansat og arbejdsgiveren kalder dig freelancer.)

Tags: Ferie, Fravær webmaster@journalistforbundet.dk

Relateret indhold

Fridage/helligdage
Hvert år opstår der hos mange tvivl, om blandt andet Grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag er fridage eller ej. De er beskrevet i mange overenskomster, men ikke i alle.
Læs mere
Ofte stillede spørgsmål om sygefravær
Vi har samlet en række ofte stillede spørgsmål og svar om sygefravær.
Læs mere
Sygedagpengenes størrelse og varighed
Hvor meget og hvor længe du kan få sygedagpenge afænger af din indtægt og din tilknytning til arbejdsmarkedet.
Læs mere

Relaterede nyheder

Undgå at ferien bruges i opsigelsesperioden
Dom fra Højesteret medfører, at den beskyttelse af lønmodtageren, som ligger i ferielovens § 16, stk. 1, hurtigt kan forsvinde. Lønmodtagere skal derfor være opmærksomme på, om deres ansættelseskontra...
Læs mere
DJ vinder vigtig voldgiftsag mod TV 2-regionerne
Afspadsering skal behandles som ferie i TV2-regionerne. Det fremgår klokkeklart af en voldgiftskendelse som dermed lukker en næsten 2 år lang uenighed mellem DJ og Foreningen af TV 2-regioner.
Læs mere
Stadig mulighed for feriebolig med DJ Ferie
Journalisternes Feriefond har ferieboliger i Danmark, Tyskland, England, Frankrig og Italien. De fleste ferieboliger kan lejes året rundt til fordelagtige priser. Lige nu er der store rabatter...
Læs mere